Izbor sportiste

Predstavljamo: Safet Alibašić, najbolji igrač Evrope

Predstavljamo: Safet Alibašić, najbolji igrač Evrope
Foto: N.N. | Predstavljamo: Safet Alibašić, najbolji igrač Evrope

Safet Alibašić rođen je 21. decembra 1982. godine u Tuzli.

Blistavu sportsku karijeru u sjedećoj odbojci počeo je davne 1997. godine u Lukavcu u istoimenom klubu.

Danas nosi dres Odbojkaškog kluba invalida Fantomi iz Sarajeva sa kojim je u godini na izmaku osvojio zlatnu medalju na Euro kup održanom u Italiji. Dominirao je sa svojim klubom i u domaćim okvirima osvojivši titulu prvaka Premijer lige Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Kruna uspješne godine svakako su njegovi nastupu i dresu najtrofejnijeg sportskog kolektiva, reprezentacije Bosne i Hercegovine. Sa državnim timo sjedeće odbojke osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, ali i ispunio normu za učešće na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Bh. tim će u francuskoj prijestolnici braniti titulu vicešampiona sa prošlih Paraolimpijskih igara, ali već sada Safet Alibašić i društvo najavljuju da je cilj zlatna medalja i konačni prekid dominacije reprezentacije Irana. Safet Alibašić na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu osim zlatne medalje, okitio se i titulom za najboljeg igrača smotre najboljih ekipa Starog kontinenta.

Sva dostignuća prepoznata su i od strane stručnog žirija na čijem je čelu ove godine Branislav Krunić, pa se ime reprezentativca Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci zahvaljujući rezultatima i radu zasluženo našlo i u konkurenciji za nagradu za najboljeg sportistu za osobe sa invaliditetom u 2023. godini.

Svečana manifestacija tradicionalnog 23. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 18. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1 i nezavisne.com.

Predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija je Branislav Krunić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku najrelevantnijem izboru ovakve vrste u Bosni i Hercegovini pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije