Izbor sportiste

Predstavljamo košarkašku reprezentaciju BiH: Tragičari "Eurobasketa"

Predstavljamo košarkašku reprezentaciju BiH: Tragičari "Eurobasketa"
Predstavljamo košarkašku reprezentaciju BiH: Tragičari "Eurobasketa"

Košarkaška reprezentacija BiH u 2013. godini nastupila je na Evropskom prvenstvu osmi put. "Eurobasket 2013" igran je u Sloveniji, a bh. tim predvođen s klupe Aleksandrom Petrovićem, te na terenu Mirzom Teletovićem i Nihadom Đedovićem, bio je tragičar prvog kruga takmičenja.

Bh. košarkaši su sa skorom od tri pobjede i dva poraza morali da se oproste od takmičenja, iako su u posljednjem kolu Grupe B odigrali jednu od svojih najvećih utakmica. Savladali su veliku Litvaniju sa 78:72, nažalost nedovoljno za prolaz dalje. Petrovićevim izabranicima bio je potreban trijumf od 10 poena razlike. Tu razliku su i imali 4.25 minuta prije kraja, kada su vodili sa 74:58. Međutim, Litvanci su se uspjeli vratiti i tako eliminisati naš tim. Kasnije su stigli do finala koje su izgubili od Francuske.

Nažalost, loš start bh. tima u Sloveniji bio je nenadoknadiv u nastavku. U prva dva kola poraženi su od Latvije (75:86) i Srbije (67:77). No, uslijedile su dvije sjajne partije protiv Crne Gore pobjeda 76:70, a zatim i nad Makedonijom sa 62:54. Ispostavilo se, ipak, nedovoljno za prolaz u drugi krug. Uprkos rezultatskom neuspjehu, bh. košarkaši na "Eurobasketu 2013" ostavili su sjajan dojam koji daje nadu da u budućnosti mogu do velikog rezultata. Mnogi su ih u Sloveniji proglasili moralnim pobjednicima, a možda već u Ukrajini 2015. budu među pravim.

Selektor Aleksandar Petrović u Sloveniju je vodio sljedeće igrače: Muhameda Pašalića, Antu Mašića, Andriju Stipanovića, Marka Šutala, Zeka Rajta, Edina Bavčića, Nemanju Gordića, Elmedina Kikanovića, Mirzu Teletovića, Dalibora Peršića, Nihada Đedovića i Nedžada Sinanovića.

Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013, u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a, biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj ovog izbora je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik žirija je Dragan Marković, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije