Izbor sportiste

Sportista velikog srca

Sportista velikog srca
Sportista velikog srca

Nagrada čitalaca, o kojoj odlučuju čitaoci "Nezavisnih" i posjetioci portala www.nezvisne.com, ove godine otišla je u ruke jednom od junaka rukometne reprezentacije BiH, srednjem beku Ivanu Karačiću.

Karačić je sa bh. rukometašima napravio istorijski rezultat plasiravši se na Svjetsko prvenstvo koje će početkom 2015. biti održano u Kataru. Sjajni organizator igre u dresu sa državnim grbom uvijek je pružao svoj maksimum.

Koliko je privržen reprezentativnom dresu, pokazao je u meču protiv Bjelorusije u nedavnom susretu kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj.

Dan uoči susreta u Minsku Karačić je na treningu slomio prst lijeve ruke. S obzirom na to da mu to nije šuterska ruka, stisnuo je zube i odlučio pomoći saigračima na terenu.

Da nesreća nikada ne dolazi sama, ispostavilo se i u ovoj situaciji. Na otvaranju utakmice slomio je prst i na desnoj ruci. No, uz njegovu čvrstu volju i pomoć medicinskog tima bh. selekcije, on se vratio na parket. Uspio je izdržati do kraja susreta i učestvovati u osvajanju vrijednog boda. Po povratku odmah je otišao na operaciju, koja je uspješno okončana i sjajni rukometaš Meškova trebalo bi da bude u bh. timu za Svjetsko prvenstvo.

Osim što je svojim velikim srcem mnogima dao primjer kako se bori za državni grb, Karačić je sjajan rukometaš. U eliminaciji velikog Islanda u baražu za SP imao je veliku ulogu. Osim što je sjajno organizovao napade BiH, bio je i veoma efikasan, postigavši po šest golova u obje utakmice.

Očigledno je to bilo dovoljno da čitaoci "Nezavisnih" ove godine s razlogom odluče da svoju nagradu dodijele sportisti velikog srca Ivanu Karačiću. Nagrada će mu biti uručena na svečanoj manifestaciji 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH koja će biti održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Ljubimac navijača

Da je već sada Ivan Karačić postao ljubimac bh. navijača, pokazalo je glasanje putem sajta www.nezavisne.com, SMS poruka i kupona u "Nezavisnim", u kojem je Karačić odnio pobjedu. Sabiranjem svih glasova Karačić je dobio ukupno 39 odsto glasova i iza sebe ostavio konkurenciju u kojoj je bilo još 11 bh. sportista i sportistkinja. Najbliži pratilac mu je bio sjajni atletičar Amel Tuka, koji je na svom kontu imao 34 odsto glasova.

Nagrade čitalaca  

2011. Edin Džeko

2012. Gorana Cvijetić

2013. Hamza Alić

2014. Ivan Karačić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije