Košarka

Bez Nurkića u Trst

Bez Nurkića u Trst
Bez Nurkića u Trst

Košarkaška reprezentacija BiH sutra će otputovati za Trst, gdje će nastupiti na turniru na kojem će još igrati domaćin Italija, te Srbija i Kanada. Nažalost, problemi za selektora Duška Ivanovića ne jenjavaju.

Nakon što su zbog povreda otpali Nihad Đedović, Dalibor Peršić, Miroslav Todić, Filip Adamović i Di Džej Kuper, sada se slično desilo s Jusufom Nurkićem i Nikolom Gajićem.

Nurkić je nakon napora s mladom reprezentacijom BiH na EP "B" divizije, te priprema sa seniorskom selekcijom osjetio bolove u koljenu. Zbog toga je napustio bh. tabor i otišao na ljekarske pretrage u Zagreb. Ispostavilo se da budući centar Denver Nagetsa neće moći igrati u kvalifikacijama. Jednostavno, njegovo koljeno ne bi izdržalo još dodatnih napora, a pred njim je izazov u NBA ligi naredne sezone.

"Žao mi je što neću moći pomoći reprezentaciji. Nažalost, neki ljudi su ovu situaciju pokušali iskoristiti i stvoriti u javnosti dojam da ne želim da igram. Svi pišu da sam otišao zbog umora. To nije istina. U pitanju je moje zdravlje. Koljeno ne može izdržati dodatne napore. Ako bih ga nastavio opterećivati, mogao bih zadobiti ozbiljnu povredu. Siguran sam da će momci i bez mene osvojiti prvo mjesto u grupi i kvalifikovati se za Evropsko prvenstvo", rekao je Nurkić.

Mladi bek Gajić na jednom od treninga povrijedio je zadnju ložu i čeka ga pauza od najmanje dvije sedmice, tako da neće biti spreman za start kvalifikacija 13. avgusta.

Osim povreda Gajića i Nurkića, pojavili su se i administrativni problemi u vezi s vizom za Muhameda Pašalića, ali srećom taj problem je uspješno riješen. Stoga će plejmejker francuskog Šalona putovati sa bh. timom u Trst.

Zbog svih navedenih pehova, Ivanović nije imao previše problema u vezi s odabirom igrača koji će igrati u Trstu, iako se tome nadao nakon testa sa Švedskom u Zenici. Od 17, koliko ih je imao na raspolaganju, trebalo je da otpadnu dvojica. Gajić i Nurkić su se povrijedili, a Ivanović je odlučio da put Trsta ne ide ni Marko Jošilo.

Bh. košarkaši će prvog dana turnira, 3. avgusta, igrati protiv Srbije, zatim slijedi ogled s Italijom i na kraju 5. avgusta s Kanadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije