Košarka

Bh. nade u eliti

Bh. nade u eliti
Bh. nade u eliti

Mlada (U-20) košarkaška reprezentacija BiH plasirala se u finale Evropskog prvenstva "B" divizije koje se igra u Sarajevu čime je ostvarila i plasman u najjači rang, "A" diviziju.

Žrtva bh. tima u polufinalu bila je Ukrajina koju su Jusuf Nurkić i društvo deklasirali rezultatom 89:71. U večerašnjem finalu BiH se sastaje sa Belgijom, koju su u prvoj fazi savladali 71:50.

Ukrajinci su razbijeni već u prvom poluvremenu. Izabranici Alena Abaza od prvog minuta dali su do znanja rivalu da nema šta tražiti. Nakon svega tri minuta igre bilo je 9:2. Bh. tim nastavio je u istom ritmu, pa je nakon osam minuta bilo velikih plus 12 (23:11). Do kraja prvog perioda Ukrajina se malo pribrala i smanjila na podnošljivih 19:26. Svoju dominaciju naša selekcija nastavila je i u drugom periodu, nakon kojeg je vodila 49:36.

U nastavku su Nurkić i saigrači bez većih problema održavali prednost, koju su do kraja i povisili na konačnih 18 razlike (89:71).

Budući centar Denver Nagetsa odigrao je još jednu odličnu utakmicu. Upisao je dabl-dabl učinak od 26 poena i 11 skokova. Osim Nurkića, vrijedi pomenuti i trojac: Adin Vrabac sa 17, Stefan Glogovac sa 16 i Nedim Buza sa 15 koševa. Kod Ukrajine izdvojio se Viačeslav Petrov sa 17 poena.

"Iako rezultat tako ne pokazuje, bilo je veoma teško, jer su uslovi bili dosta nezgodni. Bilo je veoma vruće, a i naši navijači kao da su se malo uspavali. Međutim, pokazali smo i protiv Ukrajine da na ovom prvenstvu nema nikoga ko nas može zaustaviti, osim nas samih. Moramo igrati svoju igru i biti maksimalno motivisani bez obzira na to kolika je razlika na semaforu. To smo uradili protiv Ukrajinaca i zasluženo se plasirali u finale", rekao je Nurkić i dodao: "Ovo su zlatni momci. Došao sam da pomognem i da osvojimo ovo prvenstvo. Bez obzira na sve, uvijek moraš da daješ 100 odsto za svoju domovinu. Reprezentacija nije klub, ovdje uvijek moraš da ideš maksimalno. Uvijek ću igrati za reprezentaciju, bilo kada i bilo gdje".

U drugom polufinalu Belgija je bila ubjedljiva protiv Bjelorusije, koju je savladala 91:70. Uz bh. nade i Belgijance, u "A" diviziju će se plasirati i pobjednik utakmice za treće mjesto.

Pobjeda i poraz "zmajeva"

Poslije pobjede nad Bjelorusijom (85:60), košarkaška reprezentacija BiH poražena je od Italije 75:70 u drugom kolu turnira u Sarajevu.

Bh. tim se tokom većeg dijela utakmice ravnopravno nosio s renomiranim rivalom, a odlučujuća je bila posljednja četvrtina kada je kod "zmajeva" zakazala realizacija.

Najefikasniji igrač meča bio je Italijan Luđi Datome sa 21 poenom i 10 skokova, dok je kod BiH Andija Stipanović postigao 16, a Mirza Teletović poen manje. BiH danas igra protiv Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije