Košarka

Đorđević: Presrećan sam i ponosan

Đorđević: Presrećan sam i ponosan
Đorđević: Presrećan sam i ponosan

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je prezadovoljan na kraju Svjetskog prvenstva u Španiji. Srbija je u finalu ubjedljivo poražena od SAD (92:129), ali je ostvarila ogroman uspjeh osvajanjem srebra.

"Opet moram da ponovim da sam presrećan i ponosan jer sam bio deo života ovih momaka u ova dva meseca i što sam na neki način dao mali doprinos ovom rezultatu", rekao je Đorđević.

U finalu Srbija je pet minuta briljirala i natjerala Amerikance da se zabrinu. Onda je krenula "mašina" koju je predvodio nepogrešivi Kajri Irving i vrlo brzo riješila pitanje pobjednika.

"Mislim da moramo da budemo realni - igrali smo protiv ekipe koja je timčina. Ti igrači, ta eksplozivnost, taj talenat... sa tolikom lakoćom igraju košarku. Međutim, verujte mi, izašli smo iz svlačionice spremni da pobedimo, željni da pobedimo. Ne mogu ništa da kažem igračima jer jednostavno i emocije i energija sve se ispraznilo, napravili smo nekoliko grešaka, a oni su nas kažnjavali sa nekoliko trojki, tačnije njih 11 u prvom poluvremenu. Protiv toga nismo mogli. Mi smo dali 92 poena, na poluvremenu smo rekli da smo dali 41 poen, a gubimo 20 razlike. Stvarno su sve pogodili, igrali su ozbiljno, pokazali su svoju nadmoć i nisu nas potcenili. Jednostavno, moramo da učimo od toga", naveo je selektor "orlova".

Srbija sa SAD nije igrala od SP 2002, a OI u Riju 2016. biće prilika za novi susret.

"Moj cilj je da se sastanemo što više puta s njima. Jedino tako možemo da dignemo nivo naše košarke. Samo dueli s ovakvim majstorima mogu da dižu naš kvalitet", izjavio je Đorđević.

Specifičnost finalne utakmice, u kojoj su Amerikanci rano došli u veliko vođstvo, otvorila je prostor za brojne rotacije u timu, pa su svi igrači dobili priliku da se pokažu u finalu:

"Rezultat jeste velik, ali ne bih analizirao utakmicu. Mi kao takmičari nemamo najsrećniju facu u ovom trenutku, ali treba da budemo srećni i ponosni. Mislim da je ovo ozbiljan rezultat. Idemo kući ponosni i srećni, da proslavimo i opustimo se... Ovo je bilo naporno za sve".

Đorđević se na kraju dvonedjeljne priče zahvalio svima koji su pomogli timu i svima koji su ga podržavali.

Moj cilj je da se sastanemo što više puta s njima. Jedino tako možemo da dignemo nivo naše košarke, rekao Đorđević

"Zahvaljujem svima u organizaciji, svima koji su nam pomagali. Imali smo problema, ali mirom i zajedništvom smo sve prevazišli i vraćamo se kući sa najvećim mogućim odličjem za srpsku košarku s obzirom na to da je ispred nas protivnik bila Amerika. Svima hvala na pažnji koja nam je pružena, veliki pozdrav svima u Srbiji i oko Srbije. Čuli smo da su se i komšijske zemlje digle i da se svima rezultat svideo koliko i nama".

Jedan od najboljih igrača srpskog tima na Mundobasketu Bogdan Bogdanović rekao je da je u Španiji izgrađena ekipa za budućnost.

"Sjajno je što smo se okitili srebrom i čestitao bih saigračima na velikom uspehu. Nije baš bilo najbolje u finalu, izgubili smo sramotno, ali bitno je da smo ostvarili uspeh i da smo izgradili tim za budućnost", istakao je Bogdanović.

Konačan plasman

1. SAD

2. Srbija

3. Francuska

4. Litvanija

5. Španija

6. Brazil

7. Slovenija

8. Turska

9. Grčka

10. Hrvatska

11. Argentina

12. Australija

13. Dominikanska Republika

14. Meksiko

15. Novi Zeland

16. Senegal

17. Angola

18. Ukrajina

19. Portoriko

20. Iran

21. Filipini

22. Finska

23. Južna Koreja

24. Egipat

Teodosić u idealnom timu

Plejmejker "orlova" Miloš Teodosić izabran je u idealan tim Mundobasketa, a pored njega tu u najboljoj petorci šampionata su: Kajri Irving (SAD), Nikolas Batum (Francuska), Pau Gasol (Španija) i Kenet Farid (SAD). Za MVP je proglašen Irving!

"Svakom igraču znači individualno priznanje, ali bez saigrača i našeg timskog duha ne bih bio ni blizu toga", rekao je Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije