Košarka

Džejms Harden: Ne dam bradu za pet miliona $

Džejms Harden: Ne dam bradu za pet miliona $
Džejms Harden: Ne dam bradu za pet miliona $

Duga brada posljednjih godina je postala mini-trend u svijetu košarke. Dešon Stivenson i Dru Guden, tada saigrači u Vašington Vizardsima, još 2007. su se kladili ko će duže izdržati da se ne brije, ali globalni bum na tom polju počeo je dvije godine kasnije, kada je s Univerziteta Arizona Stejt u NBA ligu stigao Džejms Harden.

Sjajni bek privukao je pažnju na sebe kako imidžom, tako i dobrim partijama u mladom timu Oklahoma Siti Tandera, koji se munjevito probijao u elitu.

Ubrzo je nastala i famozna parola "Fear the beard", ali je perspektivni trio Harden - Durent - Vestbruk razbijen "Bradinim" trejdom u Hjuston, na početku sezone 2012/2013.

Pošto se nije dogovorio s menadžmentom o novom ugovoru, dali su mu posljednju ponudu, po principu uzmi ili ostavi. Imao je jedan sat da odluči.

"Bio sam nervozan, emocije su bile pomiješane. Trebalo je da donesem najveću odluku u životu... Osjećao sam da sam se već dovoljno žrtvovao, odlukom da budem 'šesti čovjek' i da radim sve kako bih pomogao timu. Na drugoj strani, oni nisu bili spremni da pomognu meni", rekao je Harden u emisiji "Licem u lice" televizije ESPN.

Hjuston, koji je u tom trenutku tražio način da napravi kvalitetniji tim, Oklahomi je ponudio u zamjenu Kevina Martina i koledž zvijezdu Džeremija Lemba i dogovor je postignut.

Harden je potpisao petogodišnji ugovor s Rokitsima, vrijedan 80 miliona dolara.

"Mislio sam da ćemo zauvijek igrati zajedno - Vestbruk, Durent i ja. Da se nije umiješao novac, siguran sam da bi tako i bilo", kaže on.

Zajedno s igračkom reputacijom u Hjustonu mu je rasla i brada, zbog koje već duže vrijeme izgleda kao šumski čovjek. Novinarka ESPN-a pitala ga je da li bi pristao da se obrije i počela da licitira.

"Milion dolara?"

"Ne."

"Pet miliona?"

"Ne."

"Deset?"

"Hahaha... Onda možemo da pričamo. Možda."

Harden ističe da još uči kako da bude lider i kada je trenutak da se nametne na terenu...

"To je proces. Počeo sam da učim prošle godine, a ove je postalo drugačije, jer u timu imam još jednu zvijezdu i treba procijeniti kada je bolje da igramo na njega, a kada na mene. Osim toga, trudim se da dam primjer na treninzima, u pripremi utakmica... Ekipa me je prihvatila kao lidera", kaže on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije