Košarka

Jasikevičijus u penziji

Jasikevičijus u penziji
Jasikevičijus u penziji

Jedan od najboljih litvanskih košarkaša svih vremena riješio je da u 38. godini završi karijeru. Šarunas Jasikevičijus, zbog kojeg klinci i danas "lome jezik", povlači se sa košarkaških parketa.

Ali ne daleko, budući da će odmah započeti trenerski posao. Litvanski mediji saopštili su da će ljubimac nacije završiti igračku karijeru, kako bi preuzeo mjesto pomoćnog trenera Žalgirisa, kluba u kojem je odigrao posljednju sezonu.

Legendarni Šaras, rođen 5. marta 1976. godine u Kaunasu, jedan je od najuspješnijih evropskih igrača. U karijeri je osvojio četiri titule u Evroligi i to sa tri različita kluba (Barselona, dva puta Makabi i Panatinaikos), ali i po minimum trofej u svakom od evropskih timova u kojima je nastupao.

Više puta biran je za najkorisnijeg igrača šampionata u kojima je nastupao, 2005. bio je MVP Fajnal fora Evrolige, a 2003. najbolji igrač Evrobasketa.

Sa reprezentacijom Litvanije okitio se titulom prvaka Evrope 2003. godine, bronzom četiri godine kasnije u Španiji, kao i bronzom na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Jasikevičijus je postao planetarno popularan kada je u polufinalnom meču sa SAD postigao 27 poena, ali i promašio šut za pobjedu u posljednjim trenucima utakmice.

Četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Grčkoj dočekao je priliku da se "osveti" Amerikancima. To je i uradio postigavši 28 poena.

"Ovo je sjajna pobjeda i ništa neće značiti ako ne osvojimo medalju. Nismo došli na OI da pobijedimo SAD već po odličje", kazao je nakon tog meča Jasikevičijus, ali na njegovu žalost, poraženi su od SAD u meču za treće mjesto.

Tokom bogate karijere, koju je započeo u Lijetuvos Ritasu, igrao je i za ljubljansku Olimpiju, Barselonu, Makabi, Panatinaikos, Fenerbahče i Žalgiris. Što se tiče karijere u NBA ligi, nastupao je za Indijanu i Golden Stejt. Litvanac je 2005. potpisao 12 miliona dolara vrijedan ugovor sa Pejsersima, tu je ostao do januara 2007, kada je u velikoj razmjeni igrača poslat u Voriorse. U svojoj prvoj sezoni u NBA u dresu Pejsersa imao je učinak od 7,3 poena uz tri asistencija za 20.8 minuta po meču, dok je sljedeće sezone u dresu Pejsersa i Voriorsa igrao prosečno 15.4 minuta sa učinkom od 6,1 poena, uz 2,7 asistencija po susretu.

Šarunas se 2006. oženio Izraelkom Linorom Abaržil, pobjednicom Izbora za Mis svijeta 1998, sa kojom ima dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije