Košarka

Košarkaše BiH prati peh, ali vjeruju u pobjedu nad Poljskom

Košarkaše BiH prati peh, ali vjeruju u pobjedu nad Poljskom
Košarkaše BiH prati peh, ali vjeruju u pobjedu nad Poljskom

MONPELJE - Košarkašku reprezentaciju BiH problemi nisu zaobišli ni uoči samog početka grupne faze Eurobasketa u Monpeljeu.

Na treningu pred prvu subotnju utakmicu sa Poljskom povrijedio se centar Miroslav Todić pa je selektor Duško Ivanović morao pozvati Draška Albijanića, koji je takođe obavio kompletne pripreme sa reprezentacijom.

"Reklo bi se, problemima nikad kraja. Nakon odustajanja Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića, te finansijskih poteškoća, ovo je još jedan peh za reprezentaciju BiH. Todić se povrijedio, nije ništa ozbiljno, ali nažalost, nećemo imati vremena da ga čekamo pet do šest dana da se oporavi. Naime, svaka utakmica u grupi je bitna, a treba nam što više igrača u rotaciji", kazao je za "Nezavisne" Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Ipak novi problemi nisu uspjeli narušiti odličnu atmosferu, dobro raspoloženje i optimizam u bh. taboru. Edin Bavčić nada se pobjedi na otvaranju Eurobasketa, što bi ekipi dalo dodatnu snagu za meč u nedjelju naveče sa favorizovanim domaćinima Francuskom.

"Dobro poznajemo ekipu Poljske. U ovom pripremnom periodu pokazali su se kao zaista jak protivnik. Najbolji dokaz tome je da ih je Španija veoma teško dobila, a pobijedili su Tursku. Neće nam biti lako, ali ja sam optimista i vjerujem da imamo snage za pobjedu. Uostalom nakon brojnih problema koje smo imali, negdje nam se mora i vratiti na pozitivan način", smatra Bavčić.

On kaže da će psihološka stabilnost uz, naravno, kvalitetanu igru biti presudna na otvaranju Evropskog prvenstva.

"Mislim da će u utakmici sa Poljskom biti najvažnije prevazići nervozu koju nosi prva utakmica Eurobasketa. Sve ekipe su došle da pobjeđuju i svi znamo koliko znači otvoriti prvenstvo pobjedom. Kolektiv je definitivno naše najjače oružje. Imamo 12 igrača koji u svakom momentu mogu dati svoj doprinos i nikada se ne zna ko će bljesnuti", zaključio je Bavčić.

Reprezentacija Srbije na otvaranju EP od 18 časova u Berlinu igra sa selekcijom Španije.

"Španci su reprezentacija za apsolutno poštovanje, imaju NBA igrače, dugo su na vrhu, takoreći čitavu deceniju, osvajali su medalje i igrali finala sa NBA i ol-star igračima. Naravno, idemo na njih bez straha, veliki su nam dužnici. Videlo se, recimo, kod Kalinića da je izuzetno motivisan da im se 'osveti'. Oni su sada 'ranjeni lav' i zato su jako opasni. Doveli su Mirotića, koji je imao fenomenalnu sezonu u NBA, dobili su mnogo napadački na toj poziciji. Svi igrači koji su njima pridodati poput Agilara, Ribasa i Vivesa imali su odlične sezone, tu je Ernangomez, koji je godinama bio na pripremama reprezentacije i imaju način kako da priključuju igrače koji će sada biti u rotaciji", izjavio je Aleksandar Đorđević, selektor Srbije.

Strateg "orlova" zatim je upozorio na težak raspored.

"Mnogo pričamo samo o Špancima. Naravno da je prva utakmica najvažnija, ali mislim da je pred nama takmičenje koje je vrlo zahtevno i koje počinje sa Špancima, ali se tu ne završava. Zato moramo hladne glave da izanaliziramo utakmicu sa Španijom kada se ona završi i da se odmah okrenemo narednom protivniku, koji je možda još teži, jer igramo sa domaćinom u čijim redovima je Novicki. Imamo najteži početak od svih reprezentacija na prvenstvu."

Hrvatska će loviti prvu medalju nakon 20 sušnih godina.

"Treba nas pustiti da govorimo na terenu i tamo napravimo najbolje što možemo. Atmosfera u momčadi je super, svjesni smo svih pobjeda koje smo ostvarili u pripremnom periodu, ali smo isto tako svjesni da one ne moraju ništa značiti. Znamo da to još nije dovoljno dobro, da moramo dignuti razinu igre kako bismo na kraju bili zadovoljni i napravili nešto. Nama je u glavama jedino Slovenija i pobjeda u toj utakmici", rekao je Roko Leni Ukić, kapiten selekcije Hrvatske.

SSSR najuspješniji

Najuspešnija reprezentacija u istoriji evropskih prvenstava je nekadašnji Sovjetski Savez sa 21 medaljom, od čega 14 zlatnih, tri srebrne i četiri bronzane.

Na drugom mjestu je Jugoslavija sa 17 odličija (osam - pet - četiri), nakon toga slijede Litvanci sa tri, te Španija, Italija i Grčka sa po dvije zlatne medalje.

Grupe

Grupa A (Monpelje)

  1. Francuska
  2. Izrael
  3. BiH
  4. Finska
  5. Rusija
  6. Poljska

Grupa B (Berlin)

  1. Turska
  2. Italija
  3. Srbija
  4. Španija
  5. Njemačka
  6. Island

Grupa C (Zagreb)

  1. Makedonija
  2. Hrvatska
  3. Grčka
  4. Slovenija
  5. Holandija
  6. Gruzija

Grupa D (Riga)

  1. Estonija
  2. Letonija
  3. Belgija
  4. Ukrajina
  5. Češka
  6. Litvanija

Parovi prvog i drugog kola

Subota, 1. kolo: Češka - Estonija (14.30), Gruzija - Holandija (15), Njemačka - Island        (15), Poljska - BiH (15), Belgija - Letonija (17.30), Izrael - Rusija (17.30), Makedonija - Grčka (18), Španija - Srbija (18), Litvanija - Ukrajina (20.30), Francuska - Finska (21), Hrvatska - Slovenija (21), Italija - Turska (21). Nedjelja, 2. kolo: Estonija - Belgija (14.30), Holandija - Makedonija (15), Rusija - Poljska (15), Srbija - Njemačka (15), Finska - Izrael (17.30), Letonija - Litvanija (17.30), Island - Italija (18), Slovenija - Gruzija    (18), Ukrajina - Češka (20.30), BiH - Francuska (21), Grčka - Hrvatska (21), Turska - Španija (21).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije