Košarka

Lale pod pritiskom

Lale pod pritiskom
Lale pod pritiskom

Uvijek optimistični Aleksandar Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH, u subotu očekuje novu pobjedu svojih izabranika.

Nakon trijumfa na otvaranju kvalifikacija za "Eurobasket 2013" u Sloveniji, bh. tim gostuje kod Holandije, koja je u prvom kolu poražena od Rumunije.

Stoga domaćini ogled s bh. košarkaškima očekuju pod određenom dozom pritiska, jer moraju slaviti. Sa druge strane, s obzirom na veoma kratku klupu, Petrović je dane nakon utakmice s Letonijom u srijedu iskoristio kako bi regenerisao svoje igrače. U tom susretu su Zek Rajt i Nihad Đedović proveli svih 40 minuta, dok je Mirza Teleletović propustio samo dvije. Daleko od njih nije bio ni Elmedin Kikanović, koji je igrao nakon visoke temperature koju je imao pred utakmicu.

"Za nas je jako važno da smo ostvarili pobjedu na startu kvalifikacija. Probili smo tu psihološku barijeru, što je u ovakvoj situaciji iznimno bitno. Podsjećam, imamo veoma kratak roster, a i igrali smo pred domaćom publikom. Očekivanja su bila velika i igrači su željeli u jednom ili dva poteza da riješe utakmicu. Pokušali smo osvježiti ekipu, jer su se pojedini igrači veoma istrošili u meču s Letonijom. U utakmici u kojoj je jedna lopta rješavala pobjednika nisam si dozvolio luksuz da mnogo rotiram. Na terenu sam držao igrače koji se komotnije osjećaju. Možda u Holandiji bude drugačije", kaže Petrović.

Za selektora je poraz Holanđana odlična stvar pred gostovanje BiH u Almereu.

"Pobjeda Rumunije je dobra iz naše perspektive. Sada su Holanđani pod velikim pritiskom. Praktično, porazom od nas oni bi svoje šanse za plasman na 'Eurobasket 2013' sveli na minimum. Na nama je da to pokušamo iskoristiti. Bez obzira na ogromne probleme s igrački kadrom, idemo na još jednu pobjedu", jasan je Petrović.

Košarkaška reprezentacija BiH u Almere je stigla u četrvtak uvečer. Do utakmice u subotu Petrović je održao dva treninga. Subotnja utakmica Holandija - BiH igraće se s početkom u 19.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije