Košarka

Mirza Teletović čestitao bh. kadetima na istorijskom uspjehu

Mirza Teletović čestitao bh. kadetima na istorijskom uspjehu
Mirza Teletović čestitao bh. kadetima na istorijskom uspjehu

Kadetska (U16) košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je istorijski uspjeh na Evropskom prvenstvu A divizije. Prošle godine su kroz B diviziju uspjeli izboriti ulazak u elitu, a ove su u Letoniji stigli među osam najboljih u Evropi. U utakmici odluke u drugoj fazi takmičenja izabranici Emira Halimića savladali su Litvaniju 89:80.

Na velikom uspjehu bh. kadetima odmah je čestitao i naš najbolji košarkaš Mirza Teletović, kapiten seniorske reprezentacije BiH.

"Mali momci velikog srca... Za nasljednike se ne brinemo. Čestitke našim kadetima na plasmanu među osam najboljih u Evropi. Nadam se da dogodine i mi idemo vašim stopama", napisao je Teletović na svom Facebock profilu.

Nakon ulaska kadeta u četvrtfinale Evropskog prvenstva definitivno je jasno da se dogodio procvat bh. košarke. Naime, naredne godine sve starosne selekcije naše zemlje igraće u evropskoj eliti. Seniori su se plasirali na "Eurobasket 2015", omladinci (U20) su izborili plasman u A diviziju, a juniori (U18) osigurali opstanak u društvu najboljih. Sada su kadeti samo potvrdili da se u BiH sjajno radi s mladim košarkašima, te naravno obezbijedili nastup u A diviziji i naredne godine.

Fenomenalnu partiju protiv Litvanije pružio je Džanan Musa, najbolji strijelac dosadašnjeg toka prvenstva s prosjekom od 22,7 poena po utakmici. Litvancima je ubacio gotovo nevjerovatnih 37 poena uz po pet skokova, asistencija i ukradenih lopti.

"Ovo je zaista nevjerovatan osjećaj. Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli doći do četvrtfinala, a za mene i velika čast što sam bio taj koji je poveo saigrače do velikog uspjeha. Ostavili smo srce na terenu, ali ne planiramo stati na ovome. Zahvaljujem svim našim navijačima i ljudima iz KS BiH koji su vjerovali u nas i bili nam podrška na putu do ovog istorijskog rezultata", rekao je sjajni Musa.

Amar Gegić je cijelim tokom turnira igrao kapitenski, a tako je bilo i protiv Litvanaca, koje je dovodio do ludila.

"Naš zacrtani cilj smo ostvarili, a to je plasman u četvrtfinale. Ipak, ne želimo stati. Naredni naš protivnik je Francuska, koja je pobjednik Grupe F i svakako je favorit. Međutim, ukoliko i ne prođemo Francuze onda ćemo pokušati da izborimo što bolji plasman u borbi od petog do osmog mjesta. Ovu pobjedu posvećujemo našem treneru Borisu Džidiću, koji je ostao u Mostaru zbog operacije", rekao je kapiten bh. kadeta.

Parovi četvrtfinala: Turska - Italija (12.30), Francuska - BiH (14.45), Srbija - Španija (17), Njemačka - Letonija (19.15). Sve utakmice igraju se 28. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije