Košarka

Musa: Nećemo stati na zlatu iz Gruzije

Musa: Nećemo stati na zlatu iz Gruzije
Musa: Nećemo stati na zlatu iz Gruzije

Nećemo se zaustaviti samo na ovome, pred nama je i Evropsko prvenstvo, rekao je Džanan Musa, kapiten kadetske košarkaške reprezentacije BiH, koja je nastup na Evropskom ljetnom olimpijskom festivali mladih (EYOF) u Gruziji okončala zlatnom medaljom.

Izabranici selektora Josipa Pandže u finalnoj utakmici u Tbilisiju savladali su favorizovane vršnjake iz Španije rezultatom 89:79. Odlično su otvorili utkamicu i nakon prve četvrtine vodili rezultatom 27:23, a na poluvremenu imali prednost 50:39. Španci su u nastavku uspjeli tek minimalno ublažiti zaostatak, ali su do kraja trećeg perioda igre bh. nade ponovo vratile razliku na plus 12 (69:57). Posljednju dionicu odigrali su mirno, diciplinovano i meč priveli kraju sigurnom pobjedom.

"Hvala svima koji su bili uz nas sve vrijeme i zajedno sa nama vjerovali da možemo do ovog podviga. Sretni smo i ponosni, ali se na ovom ne namjeravamo zaustaviti. Pred nama je još Evropsko prvenstvo na kojem takođe želimo imati zapaženu ulogu. Idemo u Litvaniju po, ako ne isti, onda po najbolji mogući rezultat. Želimo potvrditi da uspjesi nisu slučajnost, nego da smo mi zaista generacija u čijim je rukama blistava budućnost naše košarke", rekao je kapiten Džanan Musa, koji je pružio sjajnu partiju u finalu ubacivši 26 poena, uz 15 skokova i četiri asistencije.

Put do najsjajnijeg odličja kadeti BiH počeli su pobjedom u prvom susretu nad Latvijom rezultatom 87:61. Zatim su snagu odmjerili protiv domaćina Gruzije (81:74), te u trećem kolu savladali Tursku (66:51). Polufinale spojilo ih je s jednim od glavnih favorita - Njemačkom, kojeg su nadigrali rezultatom 80:70 i tako ušli u finale sa Špancima.

"Imali smo u igri sve što nam je trebalo i to nam je donijelo ovaj istorijski rezultata. Moji momci su imali širinu u napadu i veliki procenat pogođenih trojki. Sve su odradili onako kako smo se dogovorili i ponosan sam na njih. Vjerujem da je ovo samo dobra najava svega onoga dobrog što je pred nama. Sretan sam i ponosan na svoju ekipu, jer smo uložili mnogo truda i rada. Zasluženo smo osvojili zlatnu medalju", kazao je selektor kadetske reprezentacije Josip Pandža.

Prvo zlato za BiH na EYOF-u i jedan od većih uspjeha u istoriji bh. košarke ostvarili su košarkaši Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Lazar Mutić, Emir Čerkezović, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Timur Ovčina, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Nikola Đaković i Amar Barukčija.

Doček, apel i čestitka

Na Aerodromu Sarajevo danas je organizovan svečani doček za zlatne bh. košarkaše.

Među prisutnima bili su i čelnici Košarkaškog saveza BiH. Generalni sekretar Harun Mahmutović još jednom je zamolio vladajuće strukture da pomognu Savezu koji ima velikih finansijskih problema.

"Ako postoji vapaj, ovo je taj. Morate pomoći ovim mladim ljudima", kazao je Mahmutović sa suzama u očima. Juče se oglasio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je uputio čestitku kadetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije