Košarka

Na Eurobasket bez bijele zastave

Na Eurobasket bez bijele zastave
Na Eurobasket bez bijele zastave

Imamo kvalitet da se upustimo u borbu za drugi krug na Eurobasketu, poručio je Andrija Stipanović, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Iako pripreme za deseti nastup na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta prate brojne poteškoće, finansijske, te odustajanje ključnog trojca Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića, u bh. timu optimizma ne nedostaje.

"Jaka odbrana i veliko srce prave rezultat i mogu donijeti prevagu. Očekuju nas veoma teške pripreme i nastup na Eurobasketu. Odbrana i velika borba će biti veoma bitni. Mislim da imamo kvalitet da se upustimo u borbu za drugi krug. Mi imamo velike ciljeve, bez obzira na izostanke zbog kojih smo deficitarni", rekao je Stipanović, centar reprezentacije, koji iza sebe ima odličnu sezonu u turskom Trabzonsporu.

Na drugoj strani iz tehničkog dijela bh. tima vode grčevitu borbu za prevazilaženje novčanih poteškoća. I pored niza apela za pomoć, sredstava nema, pa su treninzi i boravak u hotelu još na dug. Ipak, pojavila se informacija da je Savjet ministara BiH donio odluku o izdvajanju 100.000 KM za pomoć Košarkaškom savezu BiH.

"Navodno je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, čim je čuo za naš slučaj odobrio 100.000 KM. Mi čekamo da se ta odluka eventualno realizuje. Ako se to i desi, to će biti samo dio koji nam je potreban, jer pripreme, odlazak i nastup na Eurobasketu koštaće nas oko 600.000 KM", kazao je Igor Stojanović, direktor reprezentacije BiH, i dodao:

"Od svih ljudi iz vlasti jedino nas je kontaktirao ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat i pitao na koji način može pomoći. Ovaj kanton ujedno je i jedini koji nam je ove godine izdvojio određena sredstva, koja su ranije utrošena za nastupe ostalih reprezentativnih selekcija na velikim takmičenjima".

Ekipa selektora Duška Ivanovića danas je odradila dva treninga na Ilidži, a sutra će imati prvi slobodan dan.

"Pripreme se još odvijaju nesmetano. Nadamo se samo da ćemo i dalje imati razumijevanje vlasnika hotela da nas neće izbaciti na ulicu i da ćemo od vladajućih institucija dobiti potrebni novac", istakao je Stojanović.

Svi košarkaši su u trenažnom procesu, povreda nema, pa "bijelu zastavu" ne želi istaći šef stručnog štaba.

"Preuzeo sam ovu reprezentaciju zbog ovih momaka koji su zdravi, ambiciozni i dobri košarkaši. Radićemo puno da napravimo uspjeh. Ja volim izazove i ovo je jedan od takvih. Ovo je izazov svima nama i nemamo izbora. Radićemo i pokušati izboriti plasman u drugi krug", rekao je selektor košarkaša BiH.

Evropsko prvenstvo igra se od 5. do 20. septembra u Hrvatskoj, Njemačkoj, Letoniji i Francuskoj, gdje će ekipa BiH u grupi A biti s Izraelom, Poljskom, Rusijom, Finskom i domaćinom Francuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije