Košarka

Na računu Košarkaškog saveza 0 KM

Na računu Košarkaškog saveza 0 KM
Na računu Košarkaškog saveza 0 KM

Najbolja muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ipak će se okupiti u četvrtak u Sarajevu, ali gdje tačno i na koji način do kasno poslijepodne niko iz Košarkaškog saveza BiH nije znao odgovor.

Početak priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo došao je pod znak pitanja zbog nedostatka novca. Iz hotela "Kristal", dosadašnje uobičajene baze bh. košarkaša, stigla je obavijest da ih neće moći ugostiti ukoliko sredstva za smještaj ne budu unaprijed uplaćena.

"Okupljanje će biti u četvrtak. U ovom trenutku ne znam da li će to biti hotel 'Kristal', 'Meriot' ili neki treći. Ne znamo kako ćemo riješiti ovaj problem i jednostavno čekamo da nem neko pomogne", kazao je Igor Stojanović, direktor košarkaške reprezentacije BiH.

On je kao glavne krivce za trenutnu situaciju optužio Vladu Federacije BiH, za koju tvrdi da nije ispoštovala ranije dogovorene obaveze. Da bi pripreme krenule, odnosno ekipa ušla u hotel, potrebno je osigurati nešto više od 100.000 KM, ali time će se tek privremeno ugasiti finansijski požar.

"Za hotelske usluge, da uđemo i boravimo do septembra, nužno je između 100.000 i 120.000 KM. Međutim, imamo i druge troškove, igranje 12 pripremnih mečeva, odlazak na turnire u Grčku, Zagreb, Istanbul i Sloveniju, dnevnice prema igračima i stručnom štabu...", istakao je Stojanović i objasnio da u košarci, za razliku od fudbala, ne postoji novčana nagrada za plasman na veliko takmičenje.

Upozorava da ukoliko izostane pravovremena reakcija, u pitanje bi mogao doći i sam nastup na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta.

"Za učešće, pripreme, kotizaciju i odlazak na Evropsko prvenstvo ukupno nam je potrebno oko 600.000 KM, što u ovom trenutku ne znam kako ćemo i da li ćemo osigurati. Evropsko prvenstvo ne može čekati prekompozicije vlasti u Federaciji BiH i da se neka stranka smiluje da uđe u vlast. Ako izostane pomoć, bh. tim bi mogao ostati kući", upozorio je Stojanović.

Dodaje da je KS BiH već u troškovima zbog obaveza prema ostalim reprezentativnim selekcijama.

"Neozbiljno je da jedna ekipa koja desti put u svojoj istoriji izbori učešće na EP i pretenduje na visok plasman mora da moli Vladu FBiH da se smiluje. Sramotno je da dan uoči početka priprema imamo nula KM na računu. Žalosno je da državna reprezentacija nema nikakvih povlastica, pa tako u BiH tokom priprema plaćamo komercijalne termine, kao da smo neka strana selekcija. Osjećamo se kao gosti u našoj državi", rekao je Stojanović.

U vezi s novonastalom situacijom upoznat je selektor Duško Ivanović, koji i pored svega sutradolazi u Sarajevo.

"Selektor ne pravi probleme i hotel nije razlog zbog kojeg dolazi, nego želja za uspjehom reprezentacije. On je na neki način svjestan naših problema iako i sam ne može da shvati da država nema razumijevanja i ne izdvoji ni marku za reprezentaciju, dok na primjer Srbija samo iz budžeta za košarku daje 850.000 evra godišnje", tvrdi Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije