Košarka

Nihad Đedović: Želimo u finale Eurokupa

Nihad Đedović: Želimo u  finale Eurokupa
Nihad Đedović: Želimo u finale Eurokupa

Ovo je moja najbolja sezona u karijeri, ali neću se na tome zaustaviti, kazao je u razgovoru za "Nezavisne" Nihad Đedović, košarkaški reprezentativac BiH i član njemačkog Bajerna.

Početkom februara Đedović je povrijedio lakat u duelu s francuskim Dižonom u Eurokupu. Ljekari su ustanovili da je pred njim deset sedmica oporavka, nakon operacije. No, kako sada stvari stoje košarkaški reprezentativac BiH mogao bi se i ranije vratiti na parket.

"Čim sam završio operaciju počeo sam s terapijama. Sada već mogu i da ispružim ruku. Istina, još imam longetu, ali oporavak zaista ide dobro. Počeo sam i da trčim. Prve prognoze su bile da će mi trebati deset sedmica za oporavak, a kako sada stvari stoje možda se vratim u ekipu i za osam, što bi bilo odlično", priča Đedović.

NN: I prošle sezone ste imali nezgodnu povredu šake. Koliko čovjek može uticati na takve stvari tokom karijere?

ĐEDOVIĆ: Na neke povrede možeš uticati i preventivno djelovati. Što se mene tiče, ove sam sezone promijenio neke stvari u pripremi za treninge i utakmice. Imao sam sreće da su me zaobišle povrede sve do te utakmice sa Dižonom. Na taj način sam dosad u karijeri pao stotinu puta i ništa mi se nije desilo, ali ovoga puta mi je iskočio lakat. Sreća je da nije pretjerano ozbiljna povreda i da neću dugo izbivati s parketa. Zadovoljan sam stanjem u kojem se moje tijelo nalazi i očekujem da ću se brzo priključiti timu u završnici sezone.

NN: Jeste li bili zadovoljni svojim igrama ove sezone do te povrede?

ĐEDOVIĆ: Svake godine držim svoju formu i svoj kvalitet i mogu reći da sam zadovoljan. Svake sezone napredujem, pa se nadam da ću naredne biti još bolji. Moja karijera ide u veoma dobrom smjeru i samo da se tako nastavi. Imamo još godinu ugovora s Bajernom, ovdje mi je prelijepo i zasad ne razmišljam o nekim promjenama.

NN: Kako u Bajernu gledaju na ovu sezonu u kojoj ste eliminisani u grupnoj fazi Eurolige, te uz to i ispali iza nacionalnog kupa?

ĐEDOVIĆ: Sve zavisi kako se gleda. Bajern je napravio enorman napredak za samo nekoliko godina i pritom je preskakao ne po jednu, nego po nekoliko stepenica. Morala se desiti jedna godina u kojoj će se malo stati i razmisliti kako dalje. Mentalitet Bajerna je da se ide postepeno, korak po korak, tako da nema nikakvog nezadovoljstva u klubu što smo ispali iz Eurolige. Pred nama je Eurokup, gdje imamo velike ambicije. Želimo do finala, iako smo svjesni da nas čeka težak put. Što se tiče Kupa, tu nismo imali sreće, ispali smo od Albe u dosta čudnoj utakmici, u kojoj smo konstantno vodili, a onda sve prosuli za tri minute. No, to je usputno takmičenje, nama je u ovom trenutku najvažnije domaće prvenstvo. U dosta smo dobroj poziciji i sve je otvoreno do kraja. Naravno, želja nam je da odbranimo titulu.

NN: Neizbježna tema je reprezentacija BiH. Kakva su vaša očekivanja na "Eurobasketu 2015"?

ĐEDOVIĆ: Prije svega nadam se da ćemo svi zdravi dočekati početak priprema na ljeto. Čovjek što je stariji sve pametnije razmišlja. U ovom trenutku mislim da smo mi sami sebi jedina prepreka ka ostvarenju velikih ciljeva. Na prošlom "Eurobasketu" smo naučili da se svaka utakmica mora igrati maksimalno. U prve dvije nismo bili na nivou i to nas je kasnije skupo koštalo. Naš mentalitet je tu najbitniji. Hoćemo li se okupiti i otići na EP kao na odmor ili ćemo otići da prođemo u drugi krug. Taj rezultat nije lako ostvariti, ali ako budemo pravi mislim da nam neće biti ni teško, iako je grupa nezgodna. Imamo dobre igrače koji igraju u životnoj formi i odličnog selektora. Ne vidim razlog zašto to ne bismo iskoristili i napravili veliki rezultat. Bila bi šteta da izgubimo još jednu godinu, jer ovo nam je možda posljednja šansa da u ovom sastavu nešto napravimo.

Brat produžuje s "Barsom"

Nihadov mlađi brat Nedim prolazi sličan put kojim je i on prošao. Nedim Đedović je igrač Barselone i uskoro bi trebalo da produži ugovor s katalonskim gigantom.

"Nedim prolazi gotovo isti put kao ja, samo što je on za nijansu pametniji od mene. Ovih dana će produžiti ugovor s Barselonom. Napunio je 18 godina i odlično igra za drugi tim Barselone, a ponekad i za juniore. S prvim timom je prošao pripreme pred ovu sezonu, što je jako važno. Barselona ima velike ambicije s njim. Mislim da će biti odličan igrač, jer kompletniji je nego što sam ja bio u njegovim godinama", smatra Nihad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije