Košarka

Orlovi stižu u Banjaluku

Orlovi stižu u Banjaluku
Orlovi stižu u Banjaluku

Košarkaška reprezentacija Srbije odigraće sa Ukrajinom prijateljsku utakmicu u Banjaluci.

"U Košarkaškom savezu Srbije postoji želja da odigramo prijateljsku utakmicu u Banjaluci jer znamo koliko imamo navijača u Republici Srpskoj. Odranije imamo u planu tu utakmicu, ali treba neki detalji da se poklope i da preciziramo datum. Ono što je sada poznato jeste da bi utakmica trebalo da bude odigrana krajem jula", rekao je Dejan Bodiroga, potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije.

Ta utakmica Srbiji će da bude jedna od kontronih pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. godine, a u planu su i turniri u Beogradu i Ljubljani.

Selektor Srbije Dušan Ivković juče je saopštio imena igrača koji konkurišu za nastup u kvalifikacijama. Na spisku je gotovo kompletna ekipa sa prethodnog EP, nedostaje samo Boban Marjanović, tako da računa na Miloša Teodosića, Stefana Markovića, Milenka Tepića, Aleksandra Rašića, Danila Anđušića, Nemanju Jaramaza, Nemanju Nedovića, Ivana Paunića, Mladena Jeremića, Marka Kešelja, Andreju Milutinovića, Nemanju Bjelicu, Vladimira Lučića, Novicu Veličkovića, Duška Savanovića, Zorana Ercega, Milana Mačvana, Dragana Labovića, Nenada Krstića, Kostu Perovića, Milovana Rakovića, Miroslava Raduljicu, Dejana Muslija i Mileta Ilića.

"Nosioci igre nacionalnog tima su manje-više nepromenjeni, a imamo i sedam debitanata. Prvi i osnovi cilj je plasman na EP, a verujem da igrači neće imati problema sa motivacijom u kvalifikacijama. To takmičenje nećemo da shvatimo olako, cilj će nam biti i afirmacija mladih igrača koji su u mlađim kategorijama imali dobre rezultate", rekao je Ivković, a prenio RTS.

Vasilije Micić i Vladimr Micov su otpali zbog teških povreda, dok se Uroš Tripković oporavlja od povrede.

 "Sada smo objavili spisak ako bi u slučaju eventualnih povreda naša lekarska komisija imala vremena da reaguje. Već sada ima naznaka kod Veličkovića da bi moglo da bude problema u vezi s povredom", dodao je Ivković.

Ivković će spisak skratiti 25. juna kada će biti poznat i konačni sastav stručnog štaba reprezentacije, 4. jula će saopštiti konačan spisak igrača za kvalifikacije, a okupljanje je 9. jula.

Srbija će se takmičiti u A grupi kvalifikacija sa Izraelom, Crnom Gorom, Estonijom, Slovačkom i Islandom. Prvi meč igraće 14. avgusta protiv Islanda u Rejkjaviku, a posljednji, deseti, 11. septembra protiv Izraela u "Beogradskoj areni". "Orlovi" će igrati u "Areni" protiv Crne Gore (18. avgusta), Estonce će dočekati u Novom Sadu (24. avgusta), Islanđane u Nišu (30. avgusta), a Slovake u Zrenjaninu (5. septembra).

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane ekipe iz šest grupa i četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Pravo nastupa stekli su Slovenija, kao domaćin, te reprezentacije koje će nastupiti na Olimpijskim igrama ili u olimpijskim kvalifikacijama - Španija, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Makedonija, Litvanija i Grčka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije