Košarka

Pandža: Moramo stišati euforiju

Pandža: Moramo stišati euforiju
Pandža: Moramo stišati euforiju

Kadetska (U16) košarkaška reprezentacija BiH, nakon osvojenog zlata na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju, večeras je otputovala u Viljnus, gdje je od 6. do 16. avgusta čeka nastup na Evropskom prvenstvu A divizije.

Nakon sjajnih igara i velikog uspjeha u Gruziji, očekivanja pred evropsku smotru su velika. U Tbilisiju bh. kadeti su pred sobom rušili košarkaške velesile poput Njemačke i Španije, pa su apetiti uoči Litvanije porasli. No, selektor Josip Pandža pred polazak je spuštao tenzije i stišavao euforiju.

"Iskren da budem, ne sviđa mi se sva ova euforija koja se stvorila nakon našeg povratka iz Gruzije. Ponosan sam na momke koji su napravili sjajan rezultat, ali moramo se spustiti na zemlju. Oni u još jako mladi, njima je tek 16 godina, a preko noći su postali medijske ličnosti. Vjerujte mi da se nije lako s tim nositi u njihovim godinama. Čeka nas veliki izazov na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Nakon sjajnih igara u Tbilisiju i pobjeda nad Španijom i Njemačkom sigurno će nas sve selekcije mnogo ozbiljnije shvatati i pripremite se za nas. Moramo se potpuno skoncentrisati na ono što nas čeka. U ovom trenutku mene i moj stručni štab interesuje samo i isključivo Srbija, koja nam je prvi rival na Evropskom prvenstvu", priča Pandža.

BiH se nalazi u Grupi C, a osim Srbije rivali su joj još Italija i Finska. U drugi krug idu tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe, koje formiraju dvije nove grupe, kroz koje će se boriti za ulazak u četvrtfinale. Iako je jasno da bi jedna pobjeda mogla biti dovoljna za prolaz dalje, Pandža ne želi ništa obećavati.

"Imamo kvalitet i potencijal, to je defintivno jasno. Nadam se da ćemo to u Litvaniji i pokazati. No, idemo od utakmice do utakmice, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Ne treba unaprijed da razmišljamo o nekom visokom plasmanu. Moramo na terenu doći do dobrih rezultata. Ako nas posluži zdravlje i zaobiđu povredu, mislim da ćemo pokazati puno toga na Evropskom prvenstvu. U ovom trenutku još ne znamo koliko će nam moći pomoći Njegoš Sikiraš, jedan od važnijih igrača ove generacije. On ludo želi da igra Eurobasket, ali ćemo vidjeti koliko će mu povreda dozvoliti. U svakom slučaju, on ide s nama u Litvaniju, a i njegovo samo prisustvo mnogo će nam značiti", zaključio je Pandža.

Sikiraš, inače košarkaš italijanske Stela Azure, zbog povrede se iz Gruzije ranije vratio u Sarajevo kako bi se pokušao oporaviti za Evropsko prvenstvo. Koliko je ljekarski tim KS BiH u tome uspio znaće se u Viljnusu na licu mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije