Košarka

Petnaest godina od smrti velikog Kinđeta

Petnaest godina od smrti velikog Kinđeta
Petnaest godina od smrti velikog Kinđeta

Danas se navršava 15 godina otkad je Bosna i Hercegovina izgubila najboljeg sportistu svih vremena, uzora brojnih generacija, čovjeka po kojem će Sarajevo biti upamćeno kao grad košarke. Na današnji dan napustio nas je veliki Mirza Delibašić.

Nakon duge i teške bolesti, Kinđe, kako mu je bio nadimak, umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini života.

Svoju sportsku karijeru jedan od najboljih sinova sporta bivše Jugoslavije počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Vrlo brzo je zaigrao "pod obručima", u igri koja će ga zauvijek proslaviti, a svoju košarkašku karijeru počeo je u Tuzli igrajući za Slobodu. Uskoro je stigao i u redove sarajevske Bosne, ekipe s kojom je dosegao sami vrh Evrope, a u kojoj je odigrao oko 700 utakmica, postigavši oko 14.000 koševa.

"Ova 15. godišnjica ista je kao i sve prethodne, te se sa sjetom i tugom sjećamo Mirze Delibašića, istinskog velikana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. To je jedan od datuma, pored 9. januara (Kinđetovog rođendana, op. a.) kada se tuga, sreća i ponos pomiješaju i kada se s poštovaocima njegovog lika i djela prisjećamo svega što je Mirza postigao", kazao je Danko Delibašić, sin slavnog Mirze, u razgovoru s novinarima portala "Radiosarajevo.ba".

Velikana koji je s ekipom Bosne iz Sarajeva postao prvak Evrope, te koji je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio sve što se osvojiti može, porodica i prijatelji prisjetiće se i danas na sarajevskom groblju Bare, gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća na grob slavnog košarkaša.

"Neće tu biti neke posebne ceremonije. Okupiće se istinski prijatelji i članovi porodice Mirze Delibašića, koji će se prisjetiti njegovog lika i djela", kazao je Danko za "Radiosarajevo.ba", dodavši da je zaista razočaravajuće da ljudi koji sjede u institucijama i plaćeni su da se kulturno-istorijsko naslijeđe BiH digne na pijedestal, ne čine mnogo u vezi s tim.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije