Košarka

Rekord Crvene zvezde i evropske klupske košarke traje desetljeće

Rekord Crvene zvezde i evropske klupske košarke traje desetljeće
Foto: FK CRVENA ZVEZDA | Rekord Crvene zvezde i evropske klupske košarke traje desetljeće

Prije tačno deset godina Košarkaški klub Crvena zvezda i navijači crveno-bijelih ušli su u istoriju svih evropskih klupskih takmičenja pod okriljem Evrolige.

Tačno 26. marta 2014. godine crveno–bijeli su dočekali ekipu Budiveljnika u revanš utakmici četvrtfinala Evrokupa. Navijači beogradskog tima prepoznali su koliko je ovaj duel važan, pa su Beogradsku Arenu popunili do poslednjeg mjesta.

Zvezdaši su to veče želeli da podrže svoj voljeni klub u prvoj utakmici završnice Evrokupa, a ispisali su istoriju pa je utakmici između KK Crvena zvezda i Budiveljnika prisustvovalo je 24.232 navijača!

Time je oboren rekord Evrolige, Evrokupa, Beogradske arene i svih evropskih takmičenja po broju gledalaca na jednoj košarkaškoj utakmici u zatvorenom. Od tada, pa sve do današnjeg dana niko nije uspio da dostigne rekord navijača Crvene zvezde, koji su i deset godina kasnije vlasnici aktuelnog rekorda.

Nakon utakmice između KK Crvena zvezda i Budiveljnika kapacitet Beogradske Arene za sportska dešavanja je ograničen na 21.000 ljudi.

Nošeni ogromnom podrškom sa tribina košarkaši Crvene zvezde uspjeli su da pobjede rezultatom 79:70.

Nakon 40 minuta igre rezultat je bio 63:60, a pošto je razlika bila ista kao i u prvom meču četvrtfinalne serije, igrali su se produžeci.

Heroj pobjede crveno–bijeli je bez sumnje bio Čarls Dženkins koji je na tom meču postigao nevjerovatnih 29 poena, od čega 18 u posljednjih osam minuta utakmice.

Pored Dženkinsa, najzapaženiju ulogu protiv Budiveljnika imao je Ivan Radenović sa 11 poena i 11 skokova, odnosno Jaka Blažič sa 10. Luka Mitrović i Branko Lazić, današnji prvotimci, bili su akteri ove utakmice, a deset godina kasnije vlasnici su mnogobrojnih timskih i individualnih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije