Košarka

Večeras prvi mečevi 2. kola košarkaške Evrolige

Večeras prvi mečevi 2. kola košarkaške  Evrolige
Večeras prvi mečevi 2. kola košarkaške Evrolige

Najatraktivniji duel večerašnjeg programa 2. kola košarkaške Evrolige je onaj u Tel Avivu, gdje se sastaju Makabi i Real Madrid, treći i prvi tim po broju titula klupskog prvaka Evrope.

"Kraljevi" su kontinent pokorili devet puta, dok je "Ponosu Izraela" to pošlo za rukom šest puta. Između njih je moskovski CSKA, aktuelni prvak Evrope sa sedam titula. U posljednjih pet duela rezultat je 3:2 u pobjedama za Real, ali je onaj najvažniji 2014. dobio Makabi i to poslije produžetaka u finalu Evrolige i u trenucima kad je Real bio apsolutni favorit. Ovu sezonu španski klub je dobro počeo, u 1. kolu rutinski je savladao Olimpijakos (83:65). S druge strane, Makabi je tijesno poražen na gostovanju u Milanu od Armanija (97:99). Izraelci su prethodne sezone ispali već u grupnoj fazi takmičenja, pa su se ove godine pojačali igračima poput Endrua Gaudloka, Sonija Vimsa, Majka Cirbesa i Vikora Rada, ali se čini da ovaj tim još nije dovoljno ukomponovan, što se posebno vidi u odbrani. U Realu, s druge strane, odlične partije na početku sezone pruža Serhio Ljulj, a bitan "šraf" u timu trebalo bi da bude sedamnaestogodišnji Luka Dončić, možda i najveći talenat Evrope u ovom trenutku. Olimpijakos igra kod kuće protiv Anadolu Efesa, a visoka prvenstvena pobjeda u derbiju nad Panatinaikosom (88:63) mogla bi da bude vjetar u leđa Pirejcima na ovom meču. Vasilis Spanulis nije na svom nivou na početku sezone, ali dobra vijest za Olimpijakos su dobre igre igrača sa klupe Meta Lodžeskog i Danijela Heketa. Darušafaka nakon pobjede nad Crvenom zvezdom u Evroligi i poraza u prvenstvu od Banvita na svom parketu dočekuje Armani, koji je bez poraza u šest odigranih utakmica ove sezone. Bamberg je u prvom kolu tijesno izgubio od vicešampiona Evrope Fenerbahčea (66:67), a sada im dolazi Uniks s iskusnim Kitom Lengfordom, koji i dalje može da zatrpa koš svakog protivnika u Evropi. Crvena zvezda u petak gostuje Galatasaraju, a klub je apelovao na navijače da ne putuju u Istanbul zbog događaja od prije dvije godine kada je u tom gradu ubijen navijač Marko Ivković.

"U vreme velikih tenzija nakon ranijih dešavanja u Istanbulu prilikom dolaska košarkaša Crvene zvezde, ali i konstantnih provokacija pojedinaca nakon ubistva Marka Ivkovića, koji se deklarišu kao navijači tog turskog kluba, apelujemo na sve koji su imali nameru da putuju u Tursku da to ne čine", navodi se u saopštenju kluba.

Parovi 2. kola, večeras: Olimpijakos - Anadolu Efes (18.45), Bamberg - Uniks (20), Makabi - Real Madrid (20.05), Darušafaka - Armani (20.45). Petak od 19: CSKA - Panatinaikos Galatasaraj - Crvena zvezda, Žalgiris - Baskonija, od 21: Barselona - Fenerbahče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije