Košarka

"Zmajeve" čeka naporan rad

"Zmajeve" čeka naporan rad
"Zmajeve" čeka naporan rad

Delegacija Košarkaškog saveza BiH u kojoj su bili predsjednik Elmedin Konaković i generalni sekretar Harun Mahmutović proteklog vikenda su boravili u Atini, gdje su razgovarali sa Duškom Ivanovićem o produženju njegovog angažmana na klupi reprezentacije BiH.

Prema riječima generalnog sekretara, nakon atinskih razgovora ostali su još neki detalji koje KS BiH treba uraditi kako bi se i ozvaničio dogovor s Ivanovićem.

"Po povratku iz Atine odlučili smo da ne izlazimo u javnost sa detaljima razgovora koji smo obavili s Ivanovićem iz prostog razloga što posao nije doveden do kraja. Da budemo jasni - status Duška Ivanovića kao selektora BiH nije upitan. Imali smo ugodan razgovor u kojem nam je on iznio svoje zahtjeve vezane za pripreme pred Evropsko prvenstvo 2015. godine. Postavio nam je neke uslove, koje moramo ispuniti kada su u pitanju pripreme za to takmičenje", priča Mahmutović i nastavlja: "Definitivno nas čekaju zahtjevnije pripreme nego što je to bilo za kvalifikacije i to je jedina stvar koja Ivanovića interesuje. Kada je u pitanju novac, tu nema nikakvih problema. Nikada nije ni pominjao tu temu, njega kao velikog profesionalca samo interesuje uslovi u kojima će raditi sa reprezentacijom. Sada je na nama u Savezu ostalo da u narednih desetak dana vidimo možemo li te Ivanovićeve zahtjeve vezane za uslove rada ispuniti ili ne. S obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj smo prepušteni sami sebi, to nije nimalo lagan posao. Ipak, mislim da ćemo uspjeti obezbijediti sve potrebno za kvalitetne pripreme, a potom i ozvaničiti nastavak saradnje sa jednim od najboljih i najcjenjenijih evropskih trenera".

Mahmutović ističe da ga posebno raduje činjenica da Ivanović nije imao niti jednu zamjerku na organizaciju priprema i cijelog toka kvalifikacija proteklog ljeta.

"Ivanovićeve riječi da mu je tokom kvalifikacija bilo izuzetno zadovoljstvo sarađivati sa ljudima iz Košarkaškog saveza zaista nam puno znače. Kada vam takav čovjek daje komplimente, ne možete biti ravnodušni i zbog toga ćemo učiniti sve da u narednih desetak dana zaokružimo priču o organizaciji kvalitetnih priprema i velikog broja jakih kontrolnih utakmica, što Ivanovića najviše interesuje", kaže generalni sekretar KS BiH.

Osim priprema za seniorsku reprezentaciju u narednoj godini kancelariju KS BiH čeka puno posla. Još tri starosne muške selekcije naše zemlje su u"A diviziji evropske košarke, a i njima treba osigurati dobre uslove za rad. Uz to, u pogonu će biti i dvije ženske selekcije, koje će igrati evropska prvenstva B divizije.

Prvu akciju imaće muška kadetska reprezentacija već krajem januara 2015. kada će otputovati za Tursku, gdje će igrati veoma jak turnir. Izabranici Emira Halimića od 31. januara do 8. februara odigraće sedam utakmica na turniru u Istanbulu, a pripreme će početi sedam dana prije polaska.

Nurkić je dobrodošao

U posljednjih desetak dana aktuelan je sukob na relaciji između Enesa Trnovčevića, menadžera Jusufa Nurkića i KS BiH. Ipak, to neće uticati na Nurkićev status u reprezentaciji BiH.

"Nurkić je dobrodošao, ovo je njegova reprezentacija. Radi se o mladom igraču koji treba da se posveti svojim nastupima u NBA ligi. Nadamo se da će igrati na Evropskom prvenstvu za reprezentaciju svoje zemlje. S njim bi selektor Ivanović imao u rotaciji tri odlična igrača pod košem", rekao je Mahmutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije