Košarka

"Zmajevi" položili ispit, u generalci bolji od Austrije

"Zmajevi" položili ispit, u generalci bolji od Austrije
Foto: Ilustracija | "Zmajevi" položili ispit, u generalci bolji od Austrije

Pobjedom protiv Austrije položili smo ispit i sa velikom dozom optimizma iščekujemo prvi meč pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske, rekao je bh. reprezentativac Almir Hasandić.

U utakmici zatvorenoj za javnost puleni selektora Duška Vujoševića savladali su u generalci u "Skenderiji" Austriju rezultatom 70:52. Najefikasniji u reprezentaciji BiH je bio Džanan Musa, koji je nakon pauze zbog loma nosa sa zaštitnom maskom na licu ubacio 17 poena. Hasandić je dodao 13, a Nedžad Muratović 11 poena, dok je u redovima protivničkog tima prednjačio Jakob Polt sa 13 poena.

"Pobijedili smo jednu izuzetno kvalitetnu reprezentaciju Austrije, što nam svakako ulijeva dodatnu snagu pred početak pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bitno je naglasiti da je riječ o reprezentaciji dosta sličnoj našem prvom protivniku u kvalifikacijama, ekipi Švedske. Austrijanci imaju roster sličan Šveđanima, imaju dva visoka igrača i odlično smo odgovorili na sve izazove u tom meču. Odradili smo odlično domaći zadatak koji nam je trener Duško Vujošević zadao. Igrali smo jaku odbranu, tračali kontranapade, sve je izgledalo veoma zadovoljavajuće, imamo razloga za optimizam i nadamo se najboljem i protiv Šveđana", rekao je bh. reprezentativac Almir Hasandić.

Ekipa selektora Duška Vujoševića u nedjelju putuje u Norčeping. Prva utakmica kvalifikacija igra se 2. avgusta. Domaćinima, koje sa klupe predvodi bh. stručnjak Vedran Bosnić, prepuštaju ulogu blagog favorita, ali tvrde da idu po pobjedu.

"U petak ćemo sa stručnim štabom imati kolektivnu detaljnu analizu Šveđana, njihove igre. Tražićemo njihove slabosti i nastojati ih iskoristiti i kazniti. Daćemo sve da sprovedemo sve zamisli selektora na parketu. Domaćini su favoriti, ali nije nemoguće pobjedom početi kvalifikacije. Uvjeren sam kao i moji saigrači da to zaista možemo", dodao je Hasandić.

Nedžad Muratović, bh. reprezentativac, smatra da je igra iz drugog poluvremena protiv Austrije formula koja može donijeti uspjeh protiv Šveđana.

"Prelomila je naša igra u drugom poluvremenu. Bolje smo otvorili nastavak utakmice, na teren smo prenijeli sve ono što radimo na trenizima. U Norčeping ne idemo da se predamo. Imaćemo sigurno i veliku podršku naših navijača koji žive u Švedskoj i trudićemo se da ih obradujemo. Imamo znanje, imamo kvalitet i dokazaćemo to", kaže Muratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije