Moto sport

Najava trke Slatina 2011: Formula 3000 razdrmala Banjaluku (Foto)

Najava trke Slatina 2011: Formula 3000 razdrmala Banjaluku (Foto)
Najava trke Slatina 2011: Formula 3000 razdrmala Banjaluku (Foto)

Kada je u petak poslijepodne prodorni zvuk oko 500 konjskih snaga zaparao vazduh na Trgu Krajine, mnogi su pomislili da se Formula 1, koja se u nedjelju vozi u Monaku, nakratko preselila u Banjaluku.

Ipak, nije to bio F1 bolid, već nešto vrlo slično. Radi se o Formuli 3000, jedanoj stepenici niže od ranga F1, a ova serija je bila aktuelna od 1985. do 2005. godine, kada ju je zamijenila sadašnja GP 2 serija.

Za volanom Lolinog bolida, koji je ofarban u vatrenocrvenu boju i s obilježjima slavnog Ferarija, u petak poslijepodne sjedio je Slovenac Marijan Smrdelj, koji je za građane Banjaluke odvezao nekoliko "krugova" ulicama ovog grada.

Povod sa dolazak Smrdelja u grad na Vrbasu je njegovo učešće na brdskoj trci "Slatina 2011", koja se u subotu i nedjelju vozi na Krčmaricama, na regionalnom putu Banjaluka - Slatina.

Ova trka je u kalendaru novoosnovanog međunarodnog "Kupa sigurnosti na cestama", a biće bodovana i za šampionate Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Domaća garda

Nastupiće i Boris Miljević u formuli CN-1 te Goran Dojčinović i drugi

Vozila su podijeljena u dvije kategorije, jednu čine turistički automobili, dok su u drugoj formule i prototipovi. Obje kategorije imaju svoje klase.

Smrdelj će sa svojim bolidom nastupiti u kategoriji formule i prototipovi. "Stazu ne poznajem, ali nadam se da ću se do trke dovoljno upoznati s njom. Nadam se da neće biti kiše, jer pneumatike za kišu nisam ni ponio iz Slovenije. Ako cesta bude mokra, ja neću voziti", kazao je Smrdelj, koji ne želi da rizikuje da razbije bolid koji na tržištu trenutno vrijedi između 70.000 i 90.000 evra.

Na startu trke u nedjelju (u subotu je trening) od 12 časova će se pojaviti oko 70 vozila, a nastupiće i Banjalučanin Boris Miljević u formuli CN-1, te Goran Dojčinović i drugi.

Tokom oba dana saobraćaja će na ovoj dionici puta biti obustavljen u periodu od 10 do 18 časova. Organizator ove trke je Auto-karting klub "Brkić servis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije