Moto sport

Preko naftaša do zvijezda

Preko naftaša do zvijezda
Preko naftaša do zvijezda

Vlasnik Vilijamsa Frenk Vilijams potvrdio je da su pobjednika Velike nagrade Španije Pastora Maldonada angažovali velikim dijelom i zbog bogatog sponzorskog ugovora s naftnom kompanijiom iz Venecuele, koja sponzoriše taj F1 tim.

Naime, senzacionalni pobjednik posljednje trke Svjetskog prvenstva Formule 1 vjerovatno nikada ne bi dobio priliku u Vilijamsu da jedan od glavnih sponzora tima nije nacionalna naftna kompanije Venecuele PDVSA, koja je samo u ovoj godini investirala gotovo 30 miliona funti.

"Da, tačno je to što kažete i ne želim da demantujem tu informaciju, ali isto tako želim reći da smo znali i da je Maldonado odličan vozač, jer ga u suprotnom ne bismo angažovali ni za kakav novac. On je bio odličan u GP 2 seriji i potpuno je zaslužio podršku i priliku u Formuli 1. Međutim, ako nemate podršku kakvu je on imao od našeg sponzora, teško je dobiti pravu priliku u ovom poslu", izjavio je Vilijams.

Šef britanskog tima nije štedio riječi hvale za vozača iz Venecuele.

"Dobili smo pravog vozača, a lično sam oduševljen njegovim ponašanjem tokom trke, jer nije napravio nijednu grešku. Kada je vozač prvi put u karijeri u poziciji da vodi u trci, on uglavnom pravi barem manje greške, ali prema onome što sam vidio i čuo, Maldonado je bio vrlo smiren i u komunikaciji na radio-vezi. Pokazao je veliku vještinu, jer nije razmišljao o pritisku prvog podijuma, o slavi i novcu koji će osvojiti ako pobjedi. Cijelo vrijeme sam u sebi pomišljao: 'Nemoj da se sudariš, nemoj da praviš greške, koči na vrijeme i dobro pripazi na događaje oko sebe.' Pastor je sve učinio savršeno", istakao je Vilijams i dodao:

"Mogli bismo da budemo važan faktor ove sezone. Ne možemo reći da imamo bolid koji će stalno pobjeđivati, ali imamo vrlo dobar bolid i bilo bi loše kada to ne bismo iskoristili".

Predsjednik Venecuele Hugo Čavez proglasio je 13. maj nacionalnim praznikom u toj zemlji u čast pobjede Maldonada na VN Španije. Vozač Vilijamsa blisko je povezan s Vladom Venecuele, ali pobjeda na stazi "Katalunja" učinila je da ga više ne smatraju simbolom Čavezovog socijalizma već nacionalnim herojem.

Naredna trka Formule 1 biće vožena u Monte Karlu, 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije