Moto sport

Velika nagrada Njemačke: Alonso držao čas

Velika nagrada Njemačke: Alonso držao čas
Velika nagrada Njemačke: Alonso držao čas

Vozač Ferarija Fernando Alonso trijumfovao je na desetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Njemačke.

Španac je na stazi "Hokenhajm" do treće pobjede ove sezone, a ukupno 30. u karijeri došao u vremenu od 1:31:05.862 sata. Drugo mjesto, sa zaostatkom od četiri sekunda, zauzeo je aktuelni šampion Sebastijan Fetel u Red bulu, dok je kao treći kroz cilj prošao Dženson Baton u Meklarenu.

Velika nagrada Njemačke protekla je u potpunosti u znaku sjajnog Alonsa, koji je vodio od starta do cilja i uspio da se odupre napadima kako Fetela, tako i Batona. Branilac titule i vozač Meklarena vodili su veliku borbu u drugoj polovini trke, kada je Britanac, poslije odličnog prvog dijela, uspio da se probije do mjesta koje vode na podijum.

Njihova borba riješena je u pretposljednjem krugu, kada je Fetel pretekao Batona tako što je prethodno izletio sa staze, a po povratku se našao ispred njega. Taj potez je možda bio nedozvoljen, ali su njih dvojica zasluženo došli do pobjedničkog postolja.

Španac slavio na stazi "Hokenhajm" ispred Sebastijana Fetela u Red bulu i Džensona Batona u Meklarenu

Iza Alonsa, Fetela i Batona, našli su se Kimi Raikonen, Kamui Kobajaši, Serhio Perez, Mihael Šumaher i Mark Veber, a prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Niko Hilkenberg i Niko Rozberg. Na trci je, inače, bilo samo jedno odustajanje, pošto se Hamilton 11 krugova prije kraja povukao u boks.

Akcija na stazi "Hokenhajmring" počela je još tokom nedjelje ujutro, kada se Red bul našao pod istragom zbog motora, tačnije zbog manjeg broja obrtaja. Iako je austrijskoj ekipi prijetila čak i diskvalificija, odlučeno je da Red bul nije prekršio pravila, zbog rupe u Pravilniku, koja im dozvoljava takva podešavanja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sljedećeg vikenda Velikom nagradom Mađarske na stazi "Hungaroring".

Rezultati trke za Veliku nagradu Njemačke: 1. Fernando Alonso (Ferari) 1:31:05.862, 2. Sebastijan Fetel (Red bul) + 3.732, 3. Dženson Baton (Meklaren) + 6.949, 4. Kimi Raikonen (Lotus) + 16.409, 5. Kamui Kobajaši (Zauber) + 21.925, 6. Serhio Perez (Zauber) + 27.896, 7. Mihael Šumaher (Mercedes) + 28.970, 8. Mark Veber (Red bul) + 46.491, 9. Niko Hilkenberg (Fors Indija) + 48.162, 10. Niko Rozberg (Mercedes) + 48.889...

 

Plasman vozača

1. Fernando Alonso154

2. Mark Veber       120

3. Sebastijan Fetel  118

4. Kimi Raikonen   95

5. Luis Hamilton    92

Plasman konstruktora

1. Red bul    238

2. Ferari       177

3. Meklaren  157

4. Lotus       156

5. Mercedes105

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije