Olimpijske igre

Fazlagić: Očekujemo do 10 bh. sportista na OI

Fazlagić: Očekujemo do 10 bh. sportista na OI
Fazlagić: Očekujemo do 10 bh. sportista na OI

U Olimpijskom komitetu BiH se nadaju da će se broj sportista za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru povećati. Zasad su u Brazilu sigurni Amel Tuka, Hamza Alić i Lusija Kimani, a u OK BiH vjeruju da će vizu u Rio izboriti do 10 bh. sportista.

"Ide sve prema planu. Zasad je je troje takmičara izborilo normu, a svakog trenutka očekujemo da se taj broj poveća. Džudistkinja Larisa Cerić u ovom trenutku ima rezultat koji je vodi u Rio, ali još nije sigurna s obzirom na to da je do kraja kvalifikacija ostalo mjesec dana. Uskoro očekujemo da bacač kugle Kemal Mešić baci hitac dovoljan za OI, a potajno se nadamo da to može učiniti i Mesud Pezer", kaže šef bh. misije u Riju Said Fazlagić, koji se osvrnuo na još nekoliko kandidata za najveću svjetsku smotru.

"Damir Džumuhr je na dobrom putu da ga vidimo u Brazilu. Postoji šansa da mu se pridruži i Mirza Bašić, kojem treba napredak od tridesetak mjesta, te bi njih dvojica nastupili kao par u Brazilu. Sigurno je da ćemo imati predstavnike u plivanju (jednog plivača i jednu plivačicu), koji će otići na poziv. Vrlo lako se može desiti da normu ispuni i plivač Mihajlo Čeprkalo, koji je u dobroj formi. Dakle, u Riju možemo očekivati između šest i 10 bh. sportista, što bi bio veliki napredak po broju takmičara i ostvarenih normi u odnosu na London", istakao je Fazlagić, koji je dodao da je bokser Adem Fetahović bio na pragu plasmana na OI, ali je u ključnoj borbi na turniru u Turskoj bio poražen od predstavnika Italije. Ipak, Fetahović i Džemal Bošnjak će imati još jednu šansu da se plasiraju u Rio.

Fazlagić je dodao da se OK BiH nalazi u nezavidnoj poziciji što se tiče finansija, ali je istakao da očekuje pomoć od države i raznih ministarstava, prije svih Ministarstva civilnih poslova. Iako se još ne zna, očekuje da će zastavu na OI u Riju, koje se održavaju od 5. do 21. avgusta 2016, nositi atletičar Amel Tuka.

"To nikada nije bilo sporno ko će nositi zastavu. To će odrediti treneri, koji će na osnovu rezultata odlučiti ko ima najvredniji rezultat", zaključio je Fazlagić.

Među stipendistima OK BiH, kvalifikantima i onima od kojih će očekuje da se kvalifikuju ili dobiju poziv za učešće na OI u Riju su: Amel Tuka, Hamza Alić, Lusija Kimani, Kemal Mešić, Mesud Pezer (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Džemal Bošnjak (boks), Larisa Cerić, Harun Sadiković, Larisa Samardžić (džudo), Ivana Ninković (plivanje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije