Olimpijske igre

Merkel žali, ali poštuje odluku Hamburga o Olimpijskim igrama 2024.

Merkel žali, ali poštuje odluku Hamburga o Olimpijskim igrama 2024.
Merkel žali, ali poštuje odluku Hamburga o Olimpijskim igrama 2024.

BERLIN - Zamjenica portparola njemačke Vlade Kristian Virc kazala je danas kako njemačka kancelarka Angela Merkel žali zbog odluke stanovnika Hamburga koji su juče na referendumu odbili domaćinstvo tog njemačkog lučkog grada Olimpijskim igrama 2024. godine.

Nakon prebrojanih glasova, protivnici prijedloga o domaćinstvu Hamburga uzeli su prednost od 51,6 posto u odnosu na 48,4 onih koji su bili za. 

Virc je izjavila kako je njemačka kancelarka izrazila žaljenje zbog takve odluke, ali kako poštuje volju naroda. Upravo to je, kako je istakla Wirtz, i cilj referenduma - saznati šta stanovništvo zapravo želi.

"Očigledno je da građani Hamburga ne žele Olimpijadu", rekla je.

Građani Hamburga, 1,3 miliona njih, odbili su prijedlog da Hamburg uđe u konkurenciju za izbor gradova koji će ugostiti Olimpijske igre 2024. godine. 

Ostalo je da se za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. nadmeću Pariz, Rim, Los Angeles i Budimpešta. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u septembru 2017. godine donijeće odluku o tome kome će pripasti domaćinstvo.

Njemačka je posljednji put bila domaćin ljetnih Olimpijskih igara 1972. godine koje su održane u Minhenu. Stanovnici tog grada su kasnije na referendumu odbili da grad bude domaćin zimskih Olimpijskih igara 2022. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije