Olimpijske igre

OI bile odlična prilika za imigrante: Nestali olimpijci Konga

OI bile odlična prilika za imigrante: Nestali olimpijci Konga
OI bile odlična prilika za imigrante: Nestali olimpijci Konga

Četiri člana olimpijskog tima Konga nestala su u Londonu, objavila je radio-stanica Ujedinjenih nacija u Kongu.

Džudista Sedrik Mandembo nestao je u nedjelju poslije ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara i od tada nije dostupan na mobilni telefon, prenijela je Beta. Vlasti su radiju UN-a rekli da je Mandembo otišao iz Olimpijskog sela sa svojim prtljagom i da nije rekao gdje ide. Sa prtljagom su Selo napustili i trener džudo reprezentacije Ibula Masengo, trener bokserske reprezentacije Blaise Bekva, te tehnički direktor reprezentacije Guj Nkita.

Pojedini sportisti iz siromašnijih zemalja koriste priliku da tokom ili nakon takmičenja u razvijenijim zemljama "nestanu", a da li je to slučaj i sa olimpijcima iz Konga, tek treba da bude otkriveno.

Tokom Igara u Londonu već je zabilježen slučaj nestanka sportista, kada se sedam Kamerunaca nije vratilo u svoju zemlju poslije takmičenja. Sve je počelo bijegom rezervnog golmana ženskog fudbalskog tima Drusile Ngako. Nekoliko dana kasnije, plivač Pol Ekane Edinge je nestao sa stvarima iz svoje sobe u Olimpijskom selu, a proteklog vikenda isto su učinila i petorica boksera, Tomas Esomba, Kristijan Donfak Adžufak, Adbon Mevoli, Blejs Jempu Menduo i Serdž Ambomo. Nakon nestanka Vlada Velike Britanije im je izdala vize do novembra ove godine.

"Sada ćemo tražiti načine da ostanemo duže u Velikoj Britaniji. Tu prije svega mislim na sponzore koji bi nam pomogli u sportskoj karijeri. Želimo da postanemo profesionalci. Želimo da ostanemo jer volimo sport, a ne jer ne volimo svoju državu. Ako bismo se vratili u Kamerun, na sport bismo mogli da zaboravimo", rekli su bokseri za BBC, a prenijela Fena.

Oni tvrde da su im čelnici reprezentacije prijetili oduzimanjem pasoša, te da su im u toku takmičenja smanjili obećane novčane nagrade na pola.

Vođa kamerunske reprezentacije David Ojong odazvao se na razgovor i kazao da sportisti lažu. On smatra da su se na bijeg odlučili zbog drugih razloga, među kojima i zbog velikog siromaštva koje ugrožava trećinu stanovništva te države koja ima 20 miliona stanovnika.

Tako je 2003. fudbaler Mohamed Kamara nakon Svjetskog prvenstva za igrače do 17 godina u Finskoj sa nekoliko saigrača pobjegao i zatražio azil koji mu je odobren, a u junu ove godine je zabilježen nestanak fudbalera iz Senegala koji su igrali na prijateljskom turniru u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije