Olimpijske igre

U susret OI u Riju: Konjički sport

U susret OI u Riju: Konjički sport
U susret OI u Riju: Konjički sport

Konjički sport jedan je od najstarijih sportova, a obuhvaća jahanje, galopske i kasačke trke, dresuru konja, preponsko jahanje, lovno jahanje, polo...

Po definiciji jahanje je vještina upravljanja konjem, magarcem, mulom ili drugim jahaćim životinjama (deva, slon, jak, a ponegdje i sob) s njihovih leđa. Jahanje se kroz istoriju koristilo za putovanje, lov, ratovanje (konjica), razonodu, sport, ali postoje i vještine konjičkog jahanja koje se smatraju i umjetnošću.

Prva evropska škola jahanja osnovana je početkom 16. vijeka u Napulju, nakon čega su slične škole osnovane  u Versaju, Madridu i Beču. Sve ove škole bavile su se uglavnom dresurom konja, a tek u 17. vijeku  škole jahanja u Francuskoj počinju sa sistematskom obukom jahača. Prve konjske trke su održane u Engleskoj 1174, Francuskoj 1370. i Njemačkoj 1448.

Konjički sport se na Igrama predstavio u Parizu 1900. s preponskim takmičenjima, a do sljedećeg  pojavljivanja je sačekao Igre u Stokholmu 1912, od kada je redovno na programu svih ljetnjih OI. Do 1948. su jahači morali biti oficiri, tako da su se takmičili samo muškarci. Ovo ograničenje je ukinuto 1951. godine i od Igara u Helsinkiju se i žene takmiče zajedno s muškarcima. Žene su prvo uključene u dresurna takmičenja, a nakon toga postepeno i u ostale discipline. Od tri discipline (dresura, skokovi i trodnevni ispit ili eventing) na programu Igara, najzahtjevniji je svakako eventing, koji obuhvata ne samo dresuru i preskakanje prepona, nego i dugačke kros-kantri trke na terenu s prirodnim ili vještačkim preprekama.

Na Igrama u Pekingu 2008. Kanađanin Ian Miler je u 61. godini osvojio srebrnu medalju u ekipnom preskakanju prepona, 36 godina nakon njegovog prvog nastupa na Igrama u Minhenu 1972. Time je postao najstariji osvajač olimpijske medalje u Pekingu. (Agencije)

Dresura

Dresura kao najviši nivo treninga konja smatra se umjetnošću jahačkog sporta i koristi se kao osnova za sve ostale discipline. Stari Grci su prije više od dvije hiljade godina primijetili da je, ukoliko žele da i jahač i konj prežive bitku, neophodna potpuna harmonija među njima. Sposobnost konja da se brzo kreće s jedne na drugu stranu, prelazak u galop ili nagla promjena pravca smatraju se najvažnijim osobinama. U modernom dresurnom takmičenju, od konja i jahača se očekuje da izvode unaprijed naučene serije pokreta (krug, serpentina, kretnje u hodu, kasu i galopu).

Konjički sport

Muškarci i žene takmiče se pod istim pravilima u tri discipline u pojedinačnim i timskim takmičenjima. I jahač i konj navode se kao osvajači medalja.

1 Dresura: Sudije ocjenjuju tehničke stvari i umjetnički utisak tokom tri runde - gran pri, gran pri specijal (niz pokreta) i slobodni nastup (koreografija uz muziku)

2 Skokovi: Između  8 i 12 prepreka (ograde, vodene prepreke i zidovi) se preskaču u određenom vremenkom roku. Rezultat čini zbir negativnih poena

3 Eventing: Trodnevno takmičenje donosi dresuru, kros-kantri jahanje i skokove.

Kros-kantri: Sadrži iscrpljujućih 6,8 km i 40-45 skokova, testira snagu, brzinu i strpljenje jahača i konja

Arena za dresuru

60 m 20 m

Centralne oznake: Jahač pamti nevidljiva slova kako bi pokreti bili izvršeni na određenim pozicijama

Niz pokreta ukljujučujući pireuete i pjafove (kas u mjestu)

Kvalitet: Lakoća i sloboda pokreta, tečne promjene između pokreta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije