Olimpijske igre

U susret Riju: Ritmička gimnastika

U susret Riju: Ritmička gimnastika
U susret Riju: Ritmička gimnastika

Ritmička gimnastika predstavlja spoj gimnastike, plesa i rukovanja rekvizitom i jedan je od sportova koji ćemo gledati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (počinju 3. avgusta).

Razvila se iz gimnastike, korijene ima i u drevnom Egiptu, ali sport kakav je danas ne bi bila bez Francuza Žan-Žorža Novera (1811-1871), kojeg smatraju osnivačem klasičnog baleta. Važnu ulogu imala je i američka balerina Isadora Dankan (1865-1950), koja je stvorila moderni ples koji danas poznajemo. Prva škola u kojoj su učeni pokreti ritmičke gimnastike osnovana je 1913. godine u Petrogradu, prvo takmičenje održano je 1941, a prvo Svjetsko prvenstvo 1963. godine. U olimpijskom programu je od Igara u Los Anđelesu, odnosno od 1984.

Ritmička gimnastika je pojedinačni i timski sport, koji zahtijeva od sportistkinje fleksibilnost, gracioznost i izvođenje vježbe uz baletne i plesne elemenate spretno baratajući rekvizitima. Razlikujemo pet rekvizita - vijaču, loptu, obruč, traku i čunjeve, ali na takmičenju će gimnastičarke koristiti četiri. Međunarodna gimnastička federacija na početku svakog olimpijskog ciklusa određuje koje, tako da u Riju sportistkinje neće pokazati umijeće u baratanju vijačom, ali ćemo i nju predsaviti.

Vijača je napravljena od konoplje, proporcionalna je visini gimnastičarke, tačnije, kada stane na sredinu vijače, krajevi treba da joj dosežu do pazuha. Vijača mora biti bez ručki. Obruč je danas od plastike, a dozvoljeno je da bude omotan izolir trakom kako bi bio u skladu sa kostimom takmičarke. Lopta je od plastike ili gume, čunjevi se prave od drveta ili plastike, a traka je napravljena od satena ili nekog sličnog materijala. Individualni nastup traje između 75 i 90 sekundi, a timski između 135 i 150.

Ritmička gimnastika Olimpijska arena u Riju

Prečnik: 18-20 cm

Min. težina: 400 g

Štapić:

50 - 60 cm

Obruč: Bacanje, hvatanje, okretanje obruča pomoću tijela i rolanje po tlu. Vježba mora da sadrži namanje tri skoka.

Unutrašnji prečnik: 80-90 cm

Min. težina: 300 g

Ocjene: Svaka disciplina dobija do 30 bodova za težinu, umijeće i izvedbu.

Lopta: Guma ili mekana plastika, drži se bez stiska. Može se valjati po tijelu, baciti na pod, bacati i hvatati.

Traka: Napravljena je od satena ili sličnog materijala. Mora biti u stalnom pokretu tokom izvođenja vježbe.

Čunjevi: Kovitlaju se, bacaju i hvataju uz kretanje tijela, zahtijevajući preciznu koordinaciju i tajming.

Evgenija Kanaeva (Rus) osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije