Ostali sportovi

"Meč vijeka" donio profit od pola milijarde dolara

"Meč vijeka" donio profit od pola milijarde dolara
"Meč vijeka" donio profit od pola milijarde dolara

"Borba vijeka", kako su mediji nazvali bokserski okršaj Amerikanca Flojda Mejvedera i Filipinca Manija Pakjaa, donijela je rekordnu zaradu od prenosa u SAD na kablovskim televizijama po sistemu "plati pa gledaj".

Prenos meča, koji je nakon 12 rundi pripao Mejvederu, kupilo je 4,4 miliona Amerikanaca, što je uveliko premašilo sve prognoze. Kada se tome doda i zarada od prodaje ulaznica, TV prava izvan SAD te suvenira, očekuje se zarada veća od 500 miliona dolara. Samo od prodaje ulaznica za "MGM garden arenu" zarada je rekordnih 72 miliona dolara (prethodni rekord iznosio 20 miliona), a od prodaja televizijskih prava izvan SAD očekuje se najmanje 35 miliona dolara. Oko 60 odsto od ukupnog iznosa podijeliće borci, oko 30 odsto kablovske televizije i satelitski operateri, a 7,5 odsto dvije televizijske kompanije koje su radile prenos - HBO i Showtime. Do sada je rekord držala borba Oskara de la Hoje i Mejvedera iz 2007. godine, koju je "kupilo" 2,48 miliona Amerikanaca uz zaradu od 150 miliona dolara.

I dok organizatori zadovoljno trljaju ruke zbog enormne zarade, ima i onih koji se bave sasvim drugim pitanjem - ko je, zaista, pobjednik meča vijeka. Prema istraživanju koje su sproveli bokserski stručnjaci i koje je objavljeno na Boxingnews24.com, Pakjao je trebalo da izađe kao slavljenik iz ovog okršaja ili, u najgorem slučaju, meč je trebalo da bude neriješen. Nedugo nakon meča pojavila se sudijska bodovna kartica, na kojoj su bile ocjene i konačna presuda u korist Mejvedera, a potom se pojavio detalj koji je izazvao prve kontroverze. Sudije su, naime, presudile u korist boksera koji je bio u crvenom uglu, a u tom uglu nije bio Mejveder nego Pakjao. Prema prvim podacima, Amerikanac je zadao više udaraca u tijelo protivnika od Filipinca 148 - 81. Međutim, novo istraživanje pokazuje da to baš i nije bilo tako. Nakon detaljnog pregledavanja snimka, bokserski stručnjaci su izbrojali da je Pakjao 98 puta pogodio Mejvedera, a da je Amerikanac isto učinio 68 puta. Pakjau je tako trebalo da pripadne šest rundi (3, 4, 6, 7, 10. i 12), Mejvederu pet (1, 5, 8, 9. i 11), dok je druga runda trebalo da bude neriješena. Stručnjaci čak vjeruju i da su 8. i 9. runda bile na granici, ali i da je i njih dobio Amerikanac, to ni najmanje ne bi promijenilo konačnog pobjednika, koji je trebalo da bude Pakjao. Čak je i Filpinac juče rekao da je on pobijedio:

"Gledao sam meč u više navrata i bodovao sam udarce. Mislim da sam pobijedio za dva poena."

Pakjao dočekan kao heroj

Mani Pakjao je u Manili dočekan kao heroj, uprkos porazu od Flojda Mejvedera u meču za titulu prvaka svijeta u velter kategoriji. Pakjao se pojavio sa povezom preko lijevog ramena, koje je operisao nekoliko dana poslije borbe. Veliki broj novinarskih ekipa dočekao je 36-godišnjeg boksera i njegovu porodicu na aerodromu, nakon čega su u povorci krenuli do vile u elitnom dijelu grada, dok je na hiljade navijača izašlo na ulice da pozdravi heroja nacije.

"Znam šta mislite, nadate se da će biti revanš. To mi se sviđa. To želim. Ali, trenutno sam koncentrisan na oporavak, posao i porodicu", rekao je Pakjao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije