Ostali sportovi

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, uspješno preko svih prepreka

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, uspješno preko svih prepreka
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, uspješno preko svih prepreka

Lejla Tanović najbolja je bh. biciklistkinja i trenutno zauzima 90. mjesto na UCI listi profesionalnih brdskih biciklistkinja svijeta.

Iza sebe ima sjajnu sezonu i nema sumnje da je 2015. godina za nju bila najuspješnija do sada. Postala je vice-prvakinja Balkana, penjala se na pobjednička postolja međunarodnih UCI utrka, po peti put osvojila titulu državne prvakinje, a potpisala je i profesionalni ugovor s turskim timom Salcano Cappadocia.

U svijet biciklizma Lejla je ušla sasvim slučajno. Kao tinejdžerka željela se što prije riješiti neželjenih kilograma. Tada nije ni slutila da će biciklizam postati njena profesija i da će joj ovaj sport donijeti toliko svijetlih trenutaka

Brdski biciklizam je olimpijski sport, ali zbog komplikovanog sistema kvalifikacija, za Lejlu odlazak na Olimpijadu u Riju 2016 nije moguć. Naime, za odlazak jedne biciklistkinje na OI bodove moraju prikupljati tri biciklistkinje iz te zemlje, a obzirom da je Lejla trenutno jedina iz BiH na UCI listi to u ovom trenutku nije moguće. Za naredni olimpijski ciklus – Tokio 2020 – postoje realne šanse, jer u BiH trenutno ima nekoliko djevojaka koje bi ubrzo mogle početi skupljati bodove za nacionalni tim.

Kako kaže, ženama je teže doći do uspjeha i njihovi rezultati često ostaju u sjeni muških kolega. Ali to je za Lejlu samo motiv više da nastavi sa radom i ostvaruje još bolje rezultate. Za nju i njenog trenera cilj u narednoj godini je vrlo jasan: proboj među 60 najboljih biciklistkinja u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije