Ostali sportovi

Tanovićeva vicešampionka Balkana

Tanovićeva vicešampionka Balkana
Tanovićeva vicešampionka Balkana

GRČKA - Lejla Tanović, bh. reprezentativka u brdskom biciklizmu osvojila je srebrnu medalju na Balkanskom prvenstvu održanom u Grčkoj.

Organizatori su ove godine odlučili ukinuti kategoriju U23 za djevojke, pa je članica BK Puls iz Sarajeva i profesionalnog tima Salkano nastupila u najjačoj elite kategoriji.

"Ovo je bila najteža trka do sada obzirom da je Lejla bila najmlađa učesnica u najjačoj kategoriji. Izuzetno smo sretni. Prije Balkanskog prvenstva smo odradili pripreme na Bjelašnici koje su nam uveliko pomogle obzirom da je start bio na 1.350 nadmorske visine. Pobjedu je odnijela 15. vozačica svijeta Jovana Crnogorac iz Srbije koja također vozi za turski tim Salkano", rekao je trener Amar Njemčević

Balkansko prvenstvo vrjednovano je i za svjetsku rang listu, te je Tanovićeva osigurala dodatnih 20 UCI bodova u borbi za normu za nastup na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

"Potajno sam se nadala medalji, ali nisam očekivala drugo mjesto s obzirom na stariju i iskusniju konkurenciju. Osvojila sam novih 20 UCI bodova koji će mi donijeti dalji napredak na listi. Ovo je moja druga medalja na Balkanskim prvenstvima, ali prva u elite kategoriji", kazala je Tanovićeva, koju u narednom periodu očekuje i nastup na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Na ovom takmičenju montibajk reprezentacija BiH osvojila još dvije medalje u juniorskoj konkurenciji. Antonio Barać bio je zlatni, dok je Marina Mandušić pripalo srebro.

"Veoma je bitno da imamo jake mlađe selekcije. Barać je osvojio prvo mjesto jakom vožnjom koju je očuvao nakon prelaska u vodstvo. Dok je manje sreće imao Muhamed Liha koji je držao drugu poziciju sve do defekta. Naša juniorka Marina Mandušić je osvojila izvrsno drugo mjesto nakon neizvjesne borbe", rekao je Njemčević.

Nastup na Balkasnkom prvenstvu bh. reprezentacija u generalnom poretku završila je na trećoj poziciji u konkurenciji deset zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije