Rukomet

Arslanagić za NEZAVISNE: Kapa dolje, "kauboji"

Arslanagić za NEZAVISNE: Kapa dolje, "kauboji"
Arslanagić za NEZAVISNE: Kapa dolje, "kauboji"

Za sve poznavaoce rukometa selekcije koje su izborile polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj predstavljaju veliko iznenađenje. Ono što su Hrvati napravili u Poljskoj je čisto savršenstvo, rekao je Abas Arslanagić, legendarni rukometni as i osvajač olimpijske medalje i evropske titule sa banjalučkim Borcem, za "Nezavisne".

Jedan od najboljih golmana sa ovih prostora svih vremena smatra da je Hrvatska napravila čudo pobijedivši Poljsku sa 14 golova razlike.

"Poslije ubjedljivog poraza od Francuske malo ko je Hrvate vidio u polufinalu. Onda se desilo nešto u što je malo ko vjerovao. Ostvarili su pobjedu koja se može nazvati jednom od najvećih u sportu uopšte. Da su dobili bilo kojeg drugog protivnika, bilo bi govora da je namješteno. Ovako su porazili domaćina turnira koji je proteklih godina mnogo uložio u rukomet. Nema šta, treba im skinuti kapu", ističe golman "hobotnica" i nekadašnji selektor Jugoslavije, Hrvatske i BiH, koji osim olimpijskog zlata iz Minhena 1972. ima tri bronze sa svjetskih prvenstva.

NN: Šta se desilo Poljacima kojima je odgovarao i poraz od četiri gola razlike?

ARSLANAGIĆ: Zaista ne znam. Čovjek teško može povjerovati da se onako mogu ponašati vrhunski igrači. Ne znam, to je isto da sada izađe moja Derventa na megdan Hrvatskoj. Svima su se odsjekle noge, jednostavno nisu ništa mogli. Nevjerovatno je ono što je uradila Hrvatska, ne pamtim tako nešto da se desilo.

NN: Koliku ulogu imaju golmani o ostvarivanju velikih rezultata?

ARSLANAGIĆ: Pobjeda nad Poljskom je bila još jedna potvrda da nema vrhunskog rezultata bez vrhunskog golmana. Ivan Stevanović je bio sjajan, a prije su Hrvati imali Valtera Matoševića, Vladu Šolu, Venija Loserta... Možete imati Ivana Balića i druge, a ako nemate dobrog golmana, ništa od toga. Pa pogledajte koliko Francuzi godinama zavise od Tijerija Omejera.

NN: Šta kažate na ostala tri polufinalista?

ARSLANAGIĆ: Za Špance sam očekivao, mada su i oni teže od očekivanog došli do polufinala. Norveška i Njemačka su lijepe priče prvenstva. Kristijan Bege je napravio respektabilnu selekciju koja više neće biti u sjeni rukometašica Norveške. Njemačka je u Poljsku došla sa tri igrača sa SP u Kataru. Radi se o malo poznatim igračima, ali Njemačka je rukometna nacija. Nakon poraza Slovenije od Njemačke rekao sam da Slovenci nemaju za čim žaliti, pa oni imaju više rukometaša nego Slovenija stanovnika.

NN: Koga vidite u finalu?

ARSLANAGIĆ: Hrvatima je porastao moral nakon ovog čuda. Puni su motiva i mislim da imaju šansu protiv stare reprezentacije Španije. U duelu Norveške i Njemačke je sve moguće.

NN: Kako komentirate nastup selekcija iz regiona?

ARSLANAGIĆ: Crna Gora može biti zadovoljna samim učešćem, jer su tu došli zbog bolje gol razlike od BiH. Slovencima se nema šta prigovoriti. Igrali su u najjačoj grupi i Veselin Vujović (selektor) je dobro radio. Najveće razočaranje je Srbija, ne zbog rezultata, već zbog atmosfere i nesloge koja je vladala u timu. Makedonci su igrali toplo-hladno.

Marka radi sjajan posao

U nedjelju će BiH saznati ime rivala u baražu za SP u Francuskoj. Arslanagić nije želio govoriti o imena, nego je pohvalio selektora BiH.

"Nije toliko bitno s kim ćemo igrati. Bitno je da selektor Dragan Marković radi sjajan posao. Spadamo u drugu grupu evropskog i treću svjetskog rukometa. Nama je svaki plasman na veliku scenu veliki uspjeh. Svi znamo da BiH oduvijek ima najveće talente, tako da Marka zna najbolje. Drugo je što živimo u razjedinjenoj zemlji u kojoj se ne gleda istim očima na državu u kojoj živimo. Da je situacija malo bolja, ponovo bismo pravili vrhunske rezultate", rekao je Arslanagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije