Rukomet

Babić vodi "kauboje"

Babić vodi "kauboje"
Babić vodi "kauboje"

Željko Babić novi je selektor hrvatske rukometne reprezentacije. Odlučio je tako Upravni odbor HRS-a i tako prihvatio prijedlog budućeg glavnog koordinatora za muški rukomet Ivana Balića.

Nakon što je Slavko Goluža kao bivši pomoćnik Line Červara naslijedio svog šefa, tako je i 43-godišnji Željko Babić stigao na klupu nakon što je asistirao bivšem selektoru. Babić je trenutno trener bjeloruskog Meškova iz Bresta, petoplasirane ekipe SEHA lige, a Goluži je bio asistent na svim takmičenjima osim na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru. U Meškovu, kojeg je odmah nakon dolaska 2013. godine odveo u Ligu šampiona, ističe mu ugovor na kraju ove sezone i nije želio da ga produži. Prije odlaska u Bjelorusiju i asistiranja Goluži vodio je Split, Krško, Metković, a bio je asistent i u Zagrebu.

Za Babića kažu da je u rukometu od nula do 24 sata, te da poseban akcenat u radu ekipe stavlja na odbranu. To je i sam jednom prilikom rekao:

"Volim kada ekipa igra čvrstu i agresivnu obranu. Moj rukometni stav je da se bez obrane ne može dobiti ozbiljna utakmica. U samoj pripremi i u svom trenerskom genu imam obranu na prvom mjestu. Trudim se da moja ekipa igra čvrsto i pokretljivo. U trenažnom procesu se trudim da i taktički i fizički posvetim vrijeme ovom segmentu".

Iako je Zvonimir - Noka Serdarušić jedno vrijeme slovio za glavnog favorita za klupu "kauboja", sve se promijenilo nakon sastanka čelnika saveza i Ivana Balića u Njemačkoj. Ivano želi da uvede mladu gardu stručnjaka u Savez, a gazda hrvatskog rukometa Zoran Gobac očito je odlučio da mu da odriješene ruke. Spominjala su se i imena Ivice Obrvana i Gorana Perkovca, ali Balić se odlučio za ljude s kojima je sarađivao. Babićev pomoćnik trebalo bi da bude legendarni hrvatski kapiten Petar Metličić, a ovaj mladi stručni trio ujedno će označiti i novu etapu hrvatskog muškog rukometa koji je šestim mjestom u Kataru ostvario najslabiji rezultat u posljednjih 13 godina.

Prva prilika da se Babić pokaže na klupi reprezentacije Hrvatske su utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. "Kauboji" su trenutno vodeći u Grupi 1 sa dvije pobjede iz isto toliko utakmica, a naredna utakmica na rasporedu je u aprilu protiv Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije