Rukomet

Baraž za SP: Meč za spas obraza

Baraž za SP: Meč za spas obraza
Baraž za SP: Meč za spas obraza

Rukometna reprezentacija BiH u miru se proteklih sedam dana pripremala za revanš baraža za Svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji sa Njemačkom.

"Panceri" u sarajevsku "Zetru" stižu s velikih 12 golova prednosti, pa je teško očekivati senzaciju i plasman bh. tima na smotru najboljih svjetskih selekcija.

Međutim, ono što bh. javnost od njih očekuje i što uz veliku želju i borbenost mogu ostvariti, jeste da spase obraz bh. rukometa.

Nakon debakla u Štutgartu iluzorno je govoriti o tome kolike su šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali se izabranici Dragana Markovića mogu potruditi da se barem pobjedom oproste od još jednog velikog takmičenja. Uoči revanša imali su neophodni mir s obzirom na to da je, nakon minus 12 iz Štutgarta, interesovanje za ovaj sportski događaj u BiH jako splasnulo. Dakle, mogli su se na miru pripremiti za revanš u kojem nemaju šta izgubiti, mogu samo dobiti. Ne želeći da osporava kvalitet protivnika, selektor BiH i juče je napomenu da su pojedine sudijske odluke uveliko uticale na rezultat u prvom meču.

"Odigrali smo najlošije prvo poluvrijeme otkad sam ja selektor. Međutim, treba spomenuti i nekorektno dijeljenje pravde dvojice sudija. U drugom poluvremenu jednostavno nam nisu dozvolili da se vratimo", istakao je Marković i dodao:

"Svirali su nam sedam puta pasivno, sedam puta korake, a Nijemcima nijednom. To je automatski jedno pet-šest golova razlike za protivnika i da se to nije desilo, u "Zetri" bi bila sasvim druga priča. Nadam se da će barem u Sarajevu biti normalno suđenje. Ako bude, mi sigurno možemo osvjetlati obraz. Želimo pobijediti."

Igrači su svjesni da su podbacili u prvoj utakmici i zato se žele iskupiti domaćoj publici, koja zbog visokog poraza u Njemačkoj ipak nije najavila veliku posjetu.

"Preostaje nam da osvjetlamo obraz i da se odužimo jednom dobrom utakmicom. Mislim da možemo pobijediti Nijemce i 12 razlike nije realan omjer snaga. Sudije su imale pomalo čudan kriterij prema nama", rekao je Muhamed Toromanović.

Sa sedam pogodaka jedna od jačih karika bh. tima u prvom meču bio je Faruk Vražalić.

"Bez obzira na težak poraz, nama je i ova utakmica jednako bitna, kao i prva. Želimo pokazati da više vrijedimo", zaključio je Vražalić.

Utakmica BiH - Njemačka igraće se u nedjelju, s početkom u 13.30, u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran - Zetra".

Parovi

Ovog vikenda igraju se svi revanši baraža za SP u Španiji.

Sastaju se: subota: Češka Republika - Rusija (prva utakmica 22:23), Portugal - Slovenija (26:31), Austrija - Makedonija (21:26), Norveška - Mađarska (21:27), Holandija - Island (27:41), Crna Gora - Švedska (21:22); nedjelja: Poljska - Litvanija (24:17), Bjelorusija - Slovačka (26:24), BiH - Njemačka (24:36).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije