Rukomet

Bezvoljni "zmajevi", Nijemci lako prošli dalje

Bezvoljni "zmajevi", Nijemci lako prošli dalje
Bezvoljni "zmajevi", Nijemci lako prošli dalje

Rukometna reprezentacija BiH ide u borbu za 19. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Nakon ubjedljivog poraza od Bjelorusije 29:37 (12:16) ostalo je samo pitanje ko će bh. rukometašima biti rival u sutrašnjem ogledu, koji će se igrati u 15 sati po našem vremenu u "Duhail areni".

Čekali su poraženog iz ogleda Češke i Rusije, koji je igran večeras. Tokom cijele utakmice sa Bjelorusijom bilo je vidljivo da u bh. taboru nema nikakve motivacije niti volje da se odigra ozbiljna utakmica, bez obzira što je riječ o Prezident kupu. Sa druge strane, Bjelorusi nisu imali taj problem, pa su lako došli do uvjerljive pobjede i igraće za 17. mjesto u svijetu. Sa druge strane, nakon uvodnog trijumfa nad Iranom, bh. tim je upisao i peti uzastopni poraz. Katastrofalno prvo poluvrijeme odigrali su bh. rukometaši, posebno u odbrani. Djelovalo je kao da Bjelorusija može postići gol kad god poželi. U uvodu utakmice bilo je vidljivo da se niti jednom rivalu ne igra previše susret koji im ne donosi mnogo toga, osim sportskog prestiža. Podatak da je u prvih deset minuta postignuto čak 16 golova (8:8) dovoljno govori o njihovom motivu.

Tako se igralo sve do 14. minute i rezultata 10:9, kada Bjelorusi golom raspoloženog Serheja Rutenke prvi put odlaze na plus dva (11:9). Nešto kasnije Rutenki se priključio i Ivan Bruka, koji je nakon dobrih intervencija golmana Ivana Mackeviča, iz kontri postizao lake golove, pa Bjelorusija u 23. minuti ima četiri gola prednosti (16:12). Do kraja prvog dijela uglavnom je vladala prava trka na obje strane sa pregršt šuteva i dosta loših dodavanja, te se na odmor otišlo sa 20:16 za tim selektora Jurija Šecova. Vrijedi spom enuti da su Bjelorusi u 26. minuti imali i pet razlike (19:14).

U nastavku slična slika na terenu. Bilo je evidentno da se bh. rukometašima ne igraju utakmice za plasman od 17. do 20. mjesta, dok su Bjelorusi bili nešto motivisaniji. To im je bilo dovoljno da u pojedinim trenucima drugog dijela imaju i po sedam golova prednosti (25:18, 28:21), da bi u 50. minuti stigli i do ogromnih devet razlike (32:23). Naši golmani nisu mogli ništa zaustaviti, jer ni odbana ispred njih nije djelovala kompaktno i motivisano. Na drugoj strani Mackevič je uz pomoć svojih saigrača bio veoma dobar, što su bjeloruska krila znala iskoristiti. Uz to su imali i fenomenalnog Serheja Rutenku, kojem očigledno nije bilo teško igrati Prezident kup, pa je Benjaminu Buriću i Peđi Dejanoviću "utrpao" devet golova. Uz sjanog rukometaša Barselone bio je raspoložen i njegov brat Dainis Rutenka, koji je postigao pet golova. U našoj reprezetaciji Senjamin Burić je postigao šest, a Dejan Malinović pet golova.

"Igrali smo veoma loše, a i golmani su nam imali najlošiji dan na takmičenju. Nismo se nijednog momenta mogli vratiti u susret. Bolje da nam se ovo desilo sada nego u kvalifikacijama. Nećemo žaliti ni za čim, ali da smo mogli bolje odigrati, to jesmo. Moramo odigrati časno i pošteno zadnji susret, pa šta bude", rekao je selektor BiH Dragan Marković.

Plasman u četvrtfinale danas su ostvarili Njemačka i Poljska. "Panceri" su bez problema u osmini finala porazili Egipat sa 23:16 uz šest golova Uvea Genshajmera i pet pogodaka Patrika Goreckog. Na drugoj strani bolji od ostalih bili su  Eslam Isa i Ahmed Elahmar sa po četiri gola.

Sa druge strane mnogo uzbudljivije je bilo u sudaru Švedske i Poljske a ovaj meč su dobili Poljaci sa 24:20. Mihal i Bartoš Jurecki sa po pet golova te Mihal Dašek bili su nezaustavljivi za odbranu Šveđana koji su prvo poluvrijeme riješili svoju koristi (11:10) ali u nastavku poklekli. Fredrik Petersen i Jonas Klaman sa po četiri gola bili su najefikasniji u skandinavskoj ekipi koja će se boriti za plasman od 9. do 16 mjesta.

Rezultati

Osmina finala: Njemačka - Egipat (od 16:30), Poljska - Švedska (od 16:30), Francuska - Argentina (sinoć), Island - Danska (sinoć). Prezident kup, od 17. do 20. mjesta: Bjelorusija - BiH 37:29, Češka - Rusija (sinoć), od 21. do 24. mjesta: Čile - Iran 31:21, Alžir - Saudijska Arabija 25:27. Danas je na SP slobodan dan, a sutra su na programu utakmice četvrtfinala, u kojem igraju Hrvatska - Švedska, Slovenija - Francuska/Argentina, Španija - Danska/Island te Katar - Njemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije