Rukomet

Bh. juniorke uoči "IHF/EHF Woman's Trophy 2018": Osvjetlati obraz bh. rukometa

Bh. juniorke uoči "IHF/EHF Woman's Trophy 2018": Osvjetlati obraz bh. rukometa
Foto: N.N. | Bh. juniorke uoči "IHF/EHF Woman's Trophy 2018": Osvjetlati obraz bh. rukometa

Ženska juniorska rukometna reprezentacija BiH danas se okuplja u Lukavcu, gdje će obaviti završni dio priprema za predstojeći međunarodni turnir "IHF/EHF Woman's Trophy 2018", koji će u Tuzli biti održan od 29. maja do 3. juna.

Izabranice Kornelije Rajković-Leko će do debija na međunarodnoj sceni odigrati dva kontrolna susreta protiv Jedinstva i Brčkog. Među 18 imena na koje će računati stručni štab bh. selekcije našlo se ime i talentovane igračice iz Cazina Džane Adilagić. Iako ne nastupa u Premijer ligi, jer njena Krajina se takmiči u Prvoj ligi FBiH, sjajna pivotmenka je odličnim igrama skrenula pažnju na sebe i zaslužila poziv u novoformiranu selekciju.

"Veoma sam zadovoljna sezonom u Krajini i mislim da se sljedeće godine možemo nadati ulasku u viši rang takmičenja, a to je Premijer liga. Upravo zbog ovog razloga sam i očekivala poziv u reprezentaciju. Daću sve od sebe da časno odbranim boje svoje države na nadolazećem turniru, ali i u budućnosti. Nadam se da ćemo se u 'Mejdanu' predstaviti u lijepom izdanju i osvjetlati obraz bh. Rukometa", ističe velika nada bh. rukometa.

Džana se od malih nogu bavi ovim sportom. Kako kaže, počela je s osam godina i to na nagovor roditelja.

"Vremenom sam ga zavoljela i danas ne znam gdje bih bila da nije sporta. Pored rukometa, moja druga najveća ljubav je arhitektura i nastojim održati određeni balans između to dvoje jer, kako kažu, sve se može kad se hoće", rekla je Adilagićeva.

Podsjetimo, "Ženski trofej 2018" je turnir za juniorke (igračice 2000. godište i mlađe), a osim BiH na takmičenju će učešće uzeti još sedam evropskih selekcija. Bh. rukometašice se nalaze u grupi s reprezentacijama Azerbejdžana, Velike Britanije i Luksemburga, dok drugu grupu čine Belgija, Estonija, Kipar i Moldavija. Prvu utakmicu bh. juniorke igraju 29. juna protiv Azerbejdžana i to će biti prva utakmica jedne ženske selekcije na ino-sceni poslije dugogodšnje pauze.

Turnir je, inače, takmičarskog karaktera, pobjednik će se plasirati na Interkontinentalni kup 2019, a ide i direktno na Svjetsko juniorsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije