Rukomet

Bh. rukometaši u onlajn kampanji: Vršnjačko nasilje nije pravi put

Bh. rukometaši u onlajn kampanji: Vršnjačko nasilje nije pravi put
Bh. rukometaši u onlajn kampanji: Vršnjačko nasilje nije pravi put

Rukometni reprezentativci BiH Nikola Prce, Dejan Malinović i Ivan Karačić pokrenuli su onlajn kampanju protiv vršnjačkog nasilja u BiH pod sloganom "Cool je biti dobar drug".

Ponukani sve češćim pojavama vršnjačkog nasilja u BiH, ova trojica izuzetnih sportista i humanista odlučili su uputiti apel mladima u BiH da biraju i rade one stvari na koje će biti ponosni i oni i njihovi roditelji i okolina. Pozivaju sve sportiste, javne ličnosti, građane, a pogotovo mlade ljude da im se pridruže u ovoj kampanji i podijele svoje poruke i slike s prijateljima uz slogan "Cool je biti dobar drug".

"Kao dječak sam trenirao fudbal i košarku, a igrao sam i šah. Pošto je moja Banjaluka grad rukometa, odabrao sam taj sport. I nisam se pokajao. Kad igraš rukomet, nekad u žaru borbe primiš i zadaš neki nehotični udarac, ali nakon utakmice se sportski pozdraviš i zagrliš svog suparnika. Nikada u životu nikoga nisam namjerno udario. I zato poručujem mladima: Vršnjačko nasilje nije pravi put! Lijepa riječ i osmijeh i pomoć drugome su uvijek bolja opcija", rekao je u poruci Dejan Malinović.

Slične poruku uputili su i Prce i Karačić, a oni se nadaju da će se njihovoj kampanji pridružiti veliki broj kolega, javnih ličnosti i građana.

"Kao dijete sam svašta trenirao, nogomet, košarku, pomalo i tenis. Onda je u srednjoj školi osnovana rukometna sekcija pa sam odlučio i to probati. Putovalo se po Hercegovini i igrale su se utakmice s vršnjacima iz drugih škola. To me je privuklo. Jedno vrijeme sam paralelno trenirao košarku i rukomet. No, na kraju su ta putovanja i druženje prevagnula na stranu rukometa. I nisam pogriješio. U dvadesetak godina, koliko igram rukomet, prošao sam pola svijeta, stekao puno prijatelja, ali i dalje su mi u najljepšoj uspomeni druženja i utakmice sa vršnjacima. I zato poručujem mladima da kreiraju sami najljepše uspomene iz djetinstva i školskog doba!", poručio je je Prce, a Karačić je dodao:

"I ja i moja braća smo odmalena odabrali da budemo sportaši. A, biti sportaš znači poštovati fer plej, ali iznad svega voljeti ljude, bez predrasuda. Bez obzira na naciju, rasu, status u društvu. Meni je sport dao sve, a odlazak na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom BiH značio je ispunjenje mojih dječačkih snova. Imam troje djece i vaspitavam ih isto onako kako su mene vaspitavali moji roditelji. Radite ono čime ćete se ponositi i vi, vaši prijatelji i roditelji!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije