Rukomet

BiH protiv Danske

BiH protiv Danske
BiH protiv Danske

Sreća je ipak bila uz rukometnu reprezentacija BiH u žrijebu kvalifikacionih grupa za "EURO 2016" u Poljskoj. Iako će bh. tim odmjeriti snage sa jednom od najjačih evropskih selekcija - Danskom, izbjegnute su najjače selekcije iz drugog i trećeg "šešira", pa će svoju šansu za prvi plasman na EP tražiti protiv Bjelorusije i Litvanije.

Dragan Marković, selektor bh. rukometaša, ipak, nije bio pretjerano oduševljen sastavom Grupe 2 u kojoj će igrati njegov tim, ali je svjestan da nudi šansu za osvajanje jednog od prva dva mjesta koja vode u Poljsku.

"Može se reći da smo dobili grupu koja daje nadu da možemo otići na EP. Osim svih prvoplasiranih i drugoplasiranih selekcija, u Poljsku će i treća najbolje plasirana, tako da treba i to uzeti u obzir", kaže Marković i nastavlja:

"Bjelorusija na klupi ima jednog od najboljih svjetskih trenera Jurija Ševcova. Za veoma kratko vrijeme uspio ih je iz evropskog prosjeka odvesti veoma visoko i sada su učesnici velikih takmičenja. Iskreno, volio bih da smo ih izbjegli, ali se nije moglo birati. I mi rastemo, pa možda do kvalifikacija budemo veliki kao oni. Danska je definitivno veliki favorit i ko njima uspije otkinuti neki bod, biće u velikoj prednosti. O Litvaniji ne znam previše, osim da su veoma nezgodna ekipa, s kojom smo i mi nekada imali problema", kaže selektor bh. tima.

Na otvaranju kvalifikacija krajem oktobra BiH će u goste Bjelorusiji i ta utakmica bi mogla dosta uticati na rasplet u Grupi 2. Bh. reprezentativac Mirsad Terzić učestvovao je u desetak kvalifikacionih ciklusa do sada, što za evropsko, što za svjetsko prvenstvo.

"Nije loša grupa. Na prvi pogled, trebalo bi da se sa Bjelorusima i Litvancima borimo za drugo mjesto. Mislim da Danci neće nigdje kiksati, mada se nikada ne zna. U žrijebu uvijek moraš dobiti jednog jakog, jer smo u najslabijem 'šeširu', ali ovoga puta je dobra stvar što nismo dobili dvije top reprezentacija. Ipak, Bjelorusija je u našem rangu bez obzira na to što u posljednje vrijeme igra odlično i nastupa na velikim takmičenjima. Jako važna će biti ta prva utakmica u Bjelorusiji. Tu moramo ići na sve ili ništa i pokušati izboriti što bolji rezultat, a to nekada može biti i tijesan poraz. Od Litvanije smo sigurno bolji u dvije utakmice, a protiv Danske se možda možemo nečemu nadati na našem terenu uz veliku podršku sa tribina", rekao je Terzić.

Rezultati žrijeba, Grupa 1: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska, Grupa 3: Slovenija, Švedska, Slovačka, Letonija, Grupa 4: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael, Grupa 5: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina, Grupa 6: Francuska, Makedonija, Češka, Švajcarska, Grupa 7: Španija, Njemačka, Austrija, Finska. EP u Poljskoj biće odigrano od 15. do 31. januara 2016.

Raspored Grupe 2

Parovi: 1. kolo: Bjelorusija - BiH, Litvanija - Danska, 2. kolo: BiH - Danska, Litvanija - Bjelorusija, 3. kolo: Bjelorusija - Danska, BiH - Litvanija, 4. kolo: Danska - Bjelorusija, Litvanija - BiH, 5. kolo: BiH - Bjelorusija, Litvanija - Danska, 6. kolo: Danska - BiH, Bjelorusija - Litvanija. Prva dva kola igraće se krajem oktobra i početkom novembra 2014. godine, treće i četvrto u aprilu naredne godine, te peto i šesto u junu 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije