Rukomet

BiH u Viskom čuva obraz protiv Austrije

BiH u Viskom čuva obraz protiv Austrije
BiH u Viskom čuva obraz protiv Austrije

Rukometna reprezentacija BiH još je nakon četvrtog kola Grupe 7 kvalifikacija za EURO 2014. izgubila svaku šansu za odlazak u Dansku. Stoga će u sutrašnjem duelu sa Austrijom igrati za čast i budućnost našeg reprezentativnog rukometa.

Mladići na koje u posljednje vrijeme računa selektor Dragan Marković u aprilu protiv Rusije pokazali su da imaju talenta i potencijala. Sada im je prilika da u Visokom protiv Austrijanaca to još jednom potvrde. Pobjeda bh. tima dodatno bi zakuhala situaciju u ionako neizvjesnoj Grupi 7 u kojoj se osim Austrije za prva dva mjesta, koja vode na EP, bore još Rusija i Srbija. Oni su svoj susret petog kola odigrali sinoć u Astrahanu.

Eventualnim trijumf nad Austrijancima bh. rukometaši bi im se revanširali za težak poraz na otvaranju kvalifikacija (24:35), ali i pomogli komšijama iz Srbije da se domognu Danske.  

"Na okupu imamo jednu skoro potpuno novu grupu igrača koja silno želi da se nametne i ostvari dobar rezultat protiv Austrije. Pakleno smo radili ovih dana, jer su neki igrači bili van forme, s obzirom na to da su ranije završili sezonu. Međutim, u utorak i srijedu smo smanjili intenzitet kako bismo bili svježi za Austrijance", priča selektor Dragan Marković i nastavlja:

"Naša želja je da se sa ovom selekcijom igrača u budućnosti domognemo nekog velikog takmičenja. Ipak, za takav podvig potrebno je puno toga promijeniti. Prije svega, odnos igrača prema reprezentativnim obavezama. Nije dovoljno da samo tokom okupljanja razmišljaju o svojim ambicijama sa državnim timom. Moraju konstantno tokom sezone misliti o tome i postaviti sami sebi više ciljeve. Rekao sam momcima da od njih puno očekujem u naredne dvije godine pa se nadam da će ispuniti moja očekivanja", zaključio je Marković.

Jedan od najiskusnijih u bh. reprezentaciji je Nebojša Grahovac, do ove sezone golman francuskog prvoligaša Šamberija, a naredne ambicioznog drugoligaša Šartrea.

"Bez obzira što nemamo šanse za plasman na EP želimo izvući maksimum u ove dvije utakmice. Pokušaćemo pomrstiti račune rivalima. Naravno, ne možemo obećati pobjede, ali sigurno je da se nećemo predati. Austrijanci dolaze pod pritiskom, jer nas moraju savladati. Radi se o veoma uigranoj reprezentaciji, koja je dugo na okupu i to je njihova najveća snaga. Međutim, imaju i mana koje ćemo pokušati iskoristiti. Važo je da budemo čvrsti i disciplinovani u odbrani, te probamo nametnuti naš stil. Ako u tome uspijemo blizu smo pobjede", kaže Grahovac.

 

Grupa 7

Parovi: 5. kolo (12. i 13. juna): Rusija - Srbija, BiH - Austrija; 6. kolo (16. juna): Srbija - BiH, Austrija - Rusija.

1. Rusija      4        3        0        1        125:108        6

2. Austrija    4        2        1        1        127:120        5

3. Srbija       4        2        1        1        112:111        5

4. BiH          4        0        0        4        92:117         0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije