Rukomet

Borac brani krunu

Borac brani krunu
Borac brani krunu

Rukometno prvenstvo BiH je došlo do same završnice. Danas počinje Liga 4, u kojoj će se četiri najbolja bh. tima boriti za šampionsku titulu.

U završnici učestvovaće tri prvoplasirana tima regularnog dijela prvenstva i to Izviđač, Vogošća Poljine Hills i Maglaj, te aktuelni prvak i osvajač Kupa BiH banjalučki Borac. Završnica će se igrati po sistemu srijeda - subota, sve do 21. maja, a prvak će biti ekipa koja tokom Lige 4 osvoji najviše bodova. Rukometaši Borac M:tela u odbranu titule kreću večeras u Banjaluci, gdje će u derbiju prvog kola dočekati najbolji tim regularnog dijela - Izviđač.

"Prije svega mislim da je ovaj sistem takmičenja bolji nego, recimo, da igramo plej-of. Dobro smo se spremili za završnicu. Naš najveći protivnik je pauza koju smo imali od marta i završetka SEHA lige. Sve ekipe koje su se plasirale u završnicu su kvalitetne. Međutim, mi znamo naše ciljeve, a to je odbrana duple krune", kaže srednji bek Borca Stefan Janković, koji se nada da će večeras navijači ispuniti tribine "Borika".

"Na startu igramo protiv Izviđača koji je u regularnom dijelu sezone pokazao najviše. Radi se o mladoj ekipi koja igra brz rukomet. Već sam rekao koji su naši ciljevi, a nadam se da će 'Borik' biti dobrano ispunjen i da će nam navijači pomoći da krenemo sa pobjedom", istakao je jedan od najboljih igrača Borca.

Početak Lige 4 s nestrpljenjem očekuju u Ljubuškom. Žrijeb je htio da Izviđač u prva dva susreta gostuje prvo kod Borca, a zatim kod Vogošće.

"Završnicu čekamo kao ozebli sunce. Naši igrači žive za ovo. Ovdje nema kalkulacija, u svih šest mečeva idemo na pobjedu. Svi nas stavljaju u ulogu favorita i mi ćemo pokušati to opravdati", rekao je šef stručnog štaba popularnih "Skauta" Zdenko Grbavac, čije izabranike na startu čeka najteži mogući rival.

"Znamo da su se dobro odmorili i da su imali nekoliko prijateljskih utakmica. Sad to može biti i dobro i loše. Naša prednost bi mogla biti to da dugo nisu imali takmičarske utakmice, ali mislim da su dovoljno iskusni da kompenziraju tu situaciju. Mislim da će odlučivati nijanse", dodao je Grbavac. Susret u "Boriku" se igra s početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan. U drugoj utakmici Maglaj, koji je najprijatnije iznenađenje sezone, ugostiće ekipu Vogošće.

"Postigli smo uspjeh o kojem nismo ni sanjali i samim time ulazimo u završnicu opušteno i rasterećeno, što nam daje određenu prednost u odnosu na sve tri ekipe koje su jasno naglasile i prije početka sezone da 'pucaju' na titulu prvaka. Vogošća je favorit u ovom trenutku, ali mi smo apsolutni dobitnici ove sezone. Ja sam siguran da ćemo dati maksimum i zajedno sa našom najboljom publikom opravdati ovaj dosadašnji rezultat", rekao je srednji bek Maglajlija Benjamin Čičkušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije