Rukomet

Prvi korak ka eliti

 Prvi korak ka eliti
Prvi korak ka eliti

Više nema nikakve dileme - kvalifikacioni turnir za Ligu šampiona biće održan u Banjaluci, saopštili su u petak čelnici Rukometnog kluba Borac M:tel.

Polufinalni mečevi, u kojima se sastaju Borac - Alpla (Austrija) i Elverum (Norveška) - Limburg (Holandija) na programu su 5. septembra, a dan kasnije igraće se meč za treće mjesto i finale. Pobjednik turnira biće smješten u Grupu D Lige šampiona, gdje su već: Metalurg (Makedonija), Skjern (Danska), Motor Zaporožje (Ukrajina), Kadeten Šafhauzen (Švajcarska) i Baia Mare (Ruminija).

"Ova odluka je dobra za klub i za grad, jer ćemo organizacijom turnira dospjeti u žižu rukometne javnosti. Nova uprava je riješena da ozbiljno radi svoj posao, svi članovi UO su vrlo odgovorni i radni. Želimo da napravimo korak naprijed, a ovo bi mogao da bude prvi u nizu na tom putu", rekao je na konferencije za novinare Milan Radović, prvi čovjek banjalučkog velikana.

Vladimir Branković, vršilac dužnosti direktora "crveno-plavih", kaže da će od ove smotre Borac izvući i neku finansijsku dobit: "Bitno je da Banjaluka dobije dešavanje, ali je ovo i idealna prilika da Borac zaradi novac. Bilo kakvo putovanje nam povećava troškove. Da nismo prihvatili organizaciju morali bismo putovati u Holandiju, a to bismo morali da platimo."

Budžet Banjalučana za narednu sezonu iznosiće 700.000 KM, a na sjednici Skupštine je nedavno odlučeno da šampion BiH podigne kredit od 450.000 KM, kako bi isplatio sva zaostala dugovanja igračima, stručnom štabu, zaposlenima u klubu i ostalim povjeriocima.

"Svi, osim jednog rukometaša, su prihvatili prijedlog da im se dugovanja umanje za 25 do 35 odsto i stvarno im zahvaljujem na tome. Pokazali su da imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazimo. Nadam se da ćemo i s preostalim momkom uspjeti da se dogovorimo", naglasio je Radović.

Što se tiče igračkog kadra, Borac je zasad ostao bez golmana Petra Jokanovića i Stanka Abadžića, te desnog krila Nikole Tešića, dok su odlazak najavili Milan Đukić i Stefan Janković. Stigla su dva pojačanja, doskorašnji čuvar mreže Metalurga Damir Efendić i lijevi bek Nikola Milošević iz Crvene zvezde.

"Veoma je važno da sklopimo igrački kadar koji će ispuniti naše ambicije, a to je da ponovo osvojimo duplu krunu u BiH, dok bi plasman u Ligu šampiona bio ogroman uspjeh. Sve troškove moramo da ukalkulišemo u budžet od 700.000 KM, uključujući i omladinsku školu, na kojoj će biti akcenat u narednom periodu. Još jednom ponavljam, bitno je da domaćinski poslujemo i trošimo onoliko koliko možemo", istakao je Radović.

Marinko Umičević, potpredsjednik UO, kaže da su pred Borcem veliki izazovi: "Situacija neće biti med i mlijeko. Već se po gradu može čuti priča da će Borac procvjetati, da je na čelu kluba direktor banke... Ipak, neće to ići tako glatko, novac treba zaraditi, praviti, a tek onda trošiti. Imamo volju i mogu reći da ćemo svi od sebe dati da Borac vratimo bar na put na kojem je nekad bio."

Dolaskom nove uprave, Borac je dobio i tri nova sponzora. Saradanja s Novom bankom je obnovljena, a novi partneri kluba iz Gospodske ulice su "Viner osiguranje" i Fabrika obuće "Bema".

Grupa A

  1. Kil (Njemačka)
  2. Vesprem (Mađarska)
  3. PSŽ (Francuska)
  4. Celje PL (Slovenija)
  5. Visla (Poljska)
  6. PPD Zagreb (Hrvatska)
  7. Bešiktaš (Turska)
  8. Flensburg (Njemačka)

Grupa B

  1. Barselona (Španija)
  2. Kilce (Poljska)
  3. Vardar (Makedonija)
  4. KIF Kolding (Danska)
  5. Pik Seged (Mađarska)
  6. RN Leven (Njemačka)
  7. Kristijanštad (Švedska)
  8. Monpelije (Francuska)

Grupa C

  1. La Rioha (Španija)
  2. Meškov B. (Bjelorusija)
  3. Čehovski medvedi (Rusija)
  4. Porto (Portugal)
  5. Vojvodina (Srbija)
  6. Tatran P. (Slovačka)

Grupa D

  1. Metalurg (Makedonija)
  2. Skjern (Danska)
  3. Motor Z. (Ukrajina)
  4. Kadeten Š. (Švajcarska)
  5. Baia Mare (Ruminija)
  6. Kvalifikant

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije