Rukomet

Dragan Marković: Smajlagića neću poznavati na terenu

Dragan Marković: Smajlagića neću poznavati na terenu
Dragan Marković: Smajlagića neću poznavati na terenu

Navijači Borac M:tela konačno su dočekali priliku da njihovi ljubimci dođu u priliku da se bore za jedini trofej koji nedostaje u vitrinama slavnog kluba iz Gospodske ulice - titulu prvaka BiH.

Banjalučani su za šest decenija postojanja kluba osvojili sve što se moglo osvojiti. Sedam puta su bili prvaci Jugoslavije, deset puta pobjednici Kupa bivše zajedničke države, šampioni i vicešampioni Evrope, a prigrabili su i pehar IHF kupa. Ali, od kada se ujedinio rukomet u BiH, u Banjaluku je zasad stigao samo jedan trofej i to onaj Kupa (2007. godine). Zato ni ne čudi što je Banjaluku zahvatila rukometna groznica uoči okršaja sa sarajevskim Bosna BH gasom u "Boriku", jer bi taj duel mogao da odgovori na pitanje ko će biti novi šampion BiH.

Međutim, Dragan Marković, trener Borac M:tela, ističe da utakmica s aktuelnim prvakom ne mora da odluči šampionsku trku:

"Ovo je specifičan susret, to je svima jasno, ali poslije njega nas očekuju još tri teške utakmice sa Goraždom, Gračanicom i Izviđačem. Dosad smo išli korak po korak, a takav kurs ćemo zadržati i nakon duela s Bosnom. Dakle, trka za titulom će se završiti kada se odigra posljednje kolo. Do tada moramo da budemo maksimalno koncentrisani", kaže Marković za "Nezavisne novine".

NN: Gledali ste duel Izviđača i Bosne u Ljubuškom. Da li Vas je pobjeda Sarajlija impresionirala?

MARKOVIĆ: Izviđač se dobro držao dok je imao snage, ali presudila je duža klupa Bosne. Nije me iznenadio trijumf gostiju, niti sam u igri Sarajlija vidio nešto novo. Igraju raznovrsno u odbrani i svakako zaslužuju respekt. Ipak, to ne znači da ih se plašimo. Naprotiv, i dalje sam ubijeđen da ih možemo pobijediti u "Boriku".

NN: Šta bi moglo da odluči derbi?

MARKOVIĆ: Mnogo toga, od trenutnog raspoloženja igrača, motiva, zdravstenog biltena, pa do podrške s tribina... Biće to, bez sumnje, prava rovovska bitka u kojoj će detalji odlučivati.

Podrška

Znam da će "Borik" biti pun i da će atmosfera biti paklena, kaže Marković

NN: Kome je više odgovaralo odgađanje utakmice za osam dana?

MARKOVIĆ: Mislim da pauza neće igrati veliku ulogu ni za njih ni za nas. Znam samo da smo prethodnih dana radili žestoko i da smo spremni za žestoku bitku.

NN: Vjerovatno očekujete veliku podršku s tribina?

MARKOVIĆ: Znam da će "Borik" biti pun kao šipak i da će atmosfera biti paklena. Odavno u Banjaluci nije vladalo veće interesovanje za neki sportski događaj, tako da će navijači u pravom smislu riječi biti naš osmi igrač.

NN: Bosnu s klupe predvodi Vaš nekadašnji saigrač, takođe Banjalučanin Irfan Smajlagić. Da li ste se možda čuli ovih dana?

MARKOVIĆ: Nismo stvarno odavno, ali to ne znači da su naši odnosi narušeni. Sa Smajlagićem sam izuzetno dobar. Cijenim ga i kao čovjeka i kao stručnjaka, a znam da i on mene poštuje. Ali, na parketu se nećemo poznavati. Tako je bilo i dok smo igrali. Sjećam se da sam ga čuvao dok je on nosio dres Medveščaka, a ja Borca. Morao sam malo da ga potkačkim, ali poslije utakmice se sve to zaboravlja. Isto tako znali smo da zakuhamo i u basketu na "Incelovom" bazenu, pa da poslije pričamo kao da se ništa nije desilo. Tako je to, na terenu nema popusta ni za najrođenije.

NN: Vjerovatno ni njemu neće biti lako da vodi Bosnu u tako važnoj utakmici protiv kluba u kojem je ponikao i stekao svjetsko ime?

MARKOVIĆ: I on i ja smo profesionalci. Moglo se desiti da su nam uloge zamijenjene, odnosno da ja sjedim na klupi Bosne, a on Borca... Svako se bori za sebe i svoju egzistenciju. Ipak, smatram da će meni u subotu biti za nijansu lakše, jer ću u takvom spektaklu voditi svoj klub u svom gradu. Ono po čemu smo Smajlagić i ja isti je glad za pobjedama. Tako je bilo prije, tako je i sada.

NN: Borac M:tel nikada nije osvojio titulu prvaka BiH. Je li konačno došlo vrijeme za slavlje u Banjaluci?

MARKOVIĆ: Vidjećemo, mnogo toga će biti jasnije u subotu poslije derbija. Ali, kao što sam već rekao, i nakon Bosne moramo da ostanemo na zemlji. U svakom slučaju, banjalučki ljubitelji rukometa zaslužuju da konačno u svom gradu gledaju utakmice Lige šampiona i zato ćemo "izginuti" ako treba da im to priuštimo.

Četiri godine bez pobjede

NN: Borac M:tel je posljednji put pobijedio Bosnu prije skoro četiri godine, kada je 2007. slavio u finalu Kupa, a zatim i u prvenstvu.

MARKOVIĆ: Taj negativan niz nije slučajan. U posljednjih deset godina Bosna je uložila mnogo novca i zato je dominantna, isto kao što je Izviđač vladao bh. rukometom dok je imao veći bužet. Onaj ko kaže da novac ne igra neku ulogu u današnjem sportu, grdno se vara.

Sloga otvara 19. kolo

Većina utakmica 19. kola Premijer lige BiH za rukometaše odigraće se danas, a najzanimljivije bi moglo biti u Doboju, gdje će Sloga ugostiti Izviđač MI grupu. Parovi 19. kola: petak: Prijedor - Konjuh (19 sati), Gradačac - Bosna Prevent (19), Krivaja - Gračanica Index (19), Sloga - Izviđač MI grupa (18.30); subota: Borac M:tel - Bosna BH gas (18). Slobodna je ekipa Goražda.

 

1. Bosna BHG              16        16        0          0          464:345           48

2. Borac M:tel              16        15        0          1          454:384           45

3. Izviđač MIG              17        12        0          5          513:431           36

4. Goražde                   17        7          2          8          451:444           23

5. Gradačac                 16        7          0          9          404:416           21

6. Sloga                        17        6          2          9          453:458           20

7. Prijedor                    16        6          1          9          424:486           19

8. Konjuh                     16        5          2          9          382:438           17

9. Bosna P.                  16        5          1          10        437:465           16

10. Gračanica              17        3          2          12        452:521           11

11. Krivaja                   16        3          0          13        431:477           9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije