Rukomet

Dragan Marković: Za sve nas je ovo velika škola

Dragan Marković: Za sve nas je ovo velika škola
Dragan Marković: Za sve nas je ovo velika škola

Debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu rukometna reprezentacija BiH je okončala na 20. mjestu, a selektor Dragan Marković kaže da je njegov tim nastupom u Kataru stekao dragocjeno iskustvo.

Iza nje su ostali Iran, Saudijska Arabija, Čile i Alžir. Na prvi pogled mnogi će reći da to i nije neki rezultat, ali kada se uzme u obzir činjenica da u Kataru nisu ni bile rukometne sile poput Mađarske, Srbije ili Norveške, te da su na turniru uz pozivnicu nastupili Njemačka i Island, onda je jasno da je sam dolazak bh. tima na SP velika stvar za naš rukomet.

Uz to, i stručni štab i igrači sada znaju kako je nastupiti na velikom takmičenju, kako je to biti u društvu velikih i treba vjerovati da će na naredno takmičenje, ukoliko do njega dođu, ići sa poukama.

"Poslije utakmice četvrtog kola sa Tunisom i nepravedne eliminacije potpuno smo pali. Ne samo da smo psihički 'pukli', nego su nam se dogodile i povrede igrača, te neshvatljiva suspenzija Nikole Prcea na tri utakmice. Kada se sve to uzme u obzir, nama je Prezident kup bio potpuni višak, ali smo ga morali igrati. Sve što smo uspjeli je da pariramo Bjelorusiji i Rusiji nekih četrdesetak minuta, za više od toga nismo imali ni snage ni koncentracije. Mnogo smo zicera promašili, golmani nam nisu bili raspoloženi, a kada je tako, sa ovakvim ekipama ne možeš dobro proći", smatra Dragan Marković, selektor bh. rukometaša.

Naravno, kada se ne ispune očekivanja, a ona su bila takva da se očekivao plasman u osminu finala, postavlja se mnogo pitanja. Jedno od njih je svakako da li bi Marković iz današnje perspektive nešto mijenjao u pripremnom periodu i prilikom odabira igrača za Svjetsko prvenstvo.

"Kod izbora igrača ni u kom slučaju ne bih ništa mijenjao. Već treću godinu imam okosnicu tima koju ne diram i ti su nas momci doveli na Svjetsko prvenstvo. Jedini problem kada su igrači u pitanju bile su povrede pojedinaca koje su nas dosta oslabile. Prije turnira ostali smo bez Marka Panića, tokom takmičenja bez Koste Savića. Nikola Prce i Ivana Karačić su bili roviti. Uz to u kasnijoj fazi takmičenja povrijedili su nam se Josip Perić i Mirko Mikić, na kraju i golman Peđa Dejanović, tako da nam se rotacija znatno smanjila, a napori su bili sve veći. Međutim, na takve stvari se ne može uticati. Krpili smo s koliko je bilo moguće, ali nije išlo, pogotovo u Prezident kupu, gdje su protivnici bili strašni", priča Marković i nastavlja:

"Što se tiče priprema, mogle su se neke stvari uraditi bolje, ali za to je potreban novac. Još smo mi siromašan savez i prilagođavamo se tome. Ne možemo si priuštiti ono što imaju Hrvatska ili Makedonija, oko kojih se brine desetak ljudi. Međutim, toga nemamo i ono što smo imali u Mostaru i ovdje u Dohi, bilo je odlično. Hvala svim ljudima koji su nam osigurali sve to."

Dosta ljudi smatra da je rani dolazak u Katar još 5. januara na kraju imao kontraefekat. Iako se na početku priprema mislio da će to zbog klimatizacije i privikavanje na uslove u Dohi biti prednost.

"Da se nije išlo u Prezident kup, sve bi bilo odlično. Taj dio takmičenja nam nije uopšte odgovarao i toga smo bili svjesni. Posebno kada smo saznali rivale, jer Rusija, Bjelorusija i Češka su evropske selekcije sa tradicijom. Takvo društvo je maltene jače nego ono koje smo imali u grupnoj fazi. Igračima je pomalo bilo dosta svega, jer smo zaista dugo ovdje uz taj neki spartanski režim života. Dvorana i hotel su nam bili drugi dom. Nije to nimalo lako. Ovo je u svakom slučaju dobra škola svima nama", završio je Marković.

Rukometna reprezentacija naše zemlje put domovine krenuće u četvrtak poslijepodne iz Dohe. Jučerašnji dan proveli su na zajedničkom izletu i obilasku nekih od znamenitosti Dohe.

Velić je završio sa reprezenacijom

Deni Velić je već nekoliko godina u Kataru, gdje igra za Al Džaiš i trebalo je da bude dio bh. tima na Svjetskom prvenstvu. Međutim, pred početak pripema je obavijestio selektora Markovića da se neće odazvati pozivu.

"Žao mi je što nas je Velić izigrao, jer se radi o igraču koji pokriva pozicije desnog krila i beka. Zvao sam ga i za kvalifiakcione utakmice sa Bjelorusijom i Danskom, ali je tada tražio da ga poštedim i izašao sam mu u susret. Obećamo mi je da će igrati Svjetsko prvenstvo, ali nije održao riječ. To nam je dosta poremetilo planove, morali smo tražiti rješenja sa dva pivota. Onda nam se povrijedio Savić i upali smo u još veće probleme. Velić je, dok sam ja selektor, završio sa reprezentacijom, a sumnjam da će ga i bilo ko drugi zvati kada ima takav odnos prema državnom dresu", kaže Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije