Rukomet

Ivan Karačić: Najveća mi je želja da zaigram na SP

Ivan Karačić: Najveća mi je želja da zaigram na SP
Ivan Karačić: Najveća mi je želja da zaigram na SP

Imamo ogromnu želju da konačno izađemo na veliku scenu i daćemo maksimum da zaigramo u Kataru 2015, kazao je Ivan Karačić, rukometni reprezentativac BiH, koji iza sebe ima još jednu sjajnu sezonu s Meškovom iz Bresta.

Prije desetak dana je sa svojim timom igrao u finalu trećeg izdanja SEHA lige (poraženi od šampiona Vardara), čime su premašili ambicije kluba zacrtane na početku sezone. Osim toga, pruža sjajne partije u dresu sa državnim grbom i s nestrpljenjem čeka jun i baraž za Svjetsko prvenstvo 2015. protiv Islanda.

"Dosta smo lako izbacili Grčku u baražu za ulazak u kvalifikacije za 'EURO 2016'. Već na otvaranju prve utakmice bilo mi je jasno da smo mnogo bolji od njih. Djelovali su kao da ne žele da pobijede, ili smo mi postali mnogo bolji nego što smo bili, pa lagano pobjeđujemo. Teško se na to navići, nakon nekoliko šokantnih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Sada nam slijedi taj Island u šestom mjesecu. To mi je trenutno najveća želja, da se s reprezentacijom plasiram na SP. Naravno, oni su apsolutni favoriti, ali moraš proći jednu takvu reprezentaciju, ako želiš izaći na veliku scenu", kaže Karačić za "Nezavisne".

NN: Kako Vam se čini kvalifikaciona grupa za "EURO 2016", sa Danskom, Bjelorusijom i Litvanijom?

KARAČIĆ: Prije žrijeba priželjkivao sam da iz drugog šešira dobijemo Bjelorusiju, a iz trećeg Litvaniju, tako da sam u potpunosti zadovoljan. Ipak su to bile dvije najlošije reprezentacije u svojim jakosnim grupama. Mislim da su to selekcije koje su na istom nivou kao mi, a to znači da imamo povijesnu šansu da odemo na Evropsko prvenstvo. Danska je priča za sebe i ona je van konkurencije, a ostala tri tima boriće se za drugo mjesto. Istina, nismo favoriti, ali imamo dobru priliku.

NN: S Meškovom ste igrali fajnal for SEHA lige. Kako Vam se čini ovo takmičenje u svojoj trećoj sezoni?

KARAČIĆ: Moram naglasiti da je napredak u odnosu na prethodnu godinu ogroman. Čestitao bih organizatorima na sjajno obavljenom poslu. Mislim da je SEHA liga i po organizaciji i po kvalitetu trenutno među najboljima u Evropi, a svi znamo gdje se igra najbolji rukomet. Naredne sezone će biti "paklena" liga. Mnogi klubovi žele da je igraju od slovenačkih timova, preko mađarskih i čeških do ukrajinskih. Vidjećemo šta će organizatori odlučiti, jer su sada na slatkim mukama. Mislim da će SEHA liga uskoro biti najbolja u Evropi, jer za razliku od Bundes lige ili francuske, koje su trenutno najjače, ima ogroman prostor za napredak.

NN: U SEHA ligi ste stigli do finala  i igrali ste protiv mlađeg brata Igora. On je slavio s Vardarom, a Vi ste bili drugi. Jeste li zadovoljni?

KARAČIĆ: Dosta smo puta dosad Igor i ja igrali jedan protiv drugog, još iz vremena kada je on bio u Bosni, a ja u Borcu. Sada se redovno sastajemo u SEHA ligi. Uglavnom je Igor imao više uspjeha, a tako je bilo i ovoga puta u našem prvom međusobnom finalu. Bez obzira na taj poraz od Vardara jako smo zadovoljni ulaskom u finale SEHA lige. I sam dolazak na fajnal for je bio velika stvar za naš klub, a to smo zacrtali kao jedan od ciljeva na startu sezone. Nažalost, u borbi za pehar imali smo naspram nas trenutno boljeg rivala koji se nalazi u sjajnoj formi. No, dali smo naš maksimum i skupo prodali kožu. Sada se okrećemo domaćem prvenstvu.

NN: Nakon gašenja Dinama iz Minska imate li ozbiljnog konkurenta u borbi za titulu šampiona?

KARAČIĆ: Nažalost, nemamo. Sve ekipe su daleko ispod nas kada je kvalitet u pitanju. No, naša je sreća što igramo SEHA ligu, pa se možemo nadmetati sa ozbiljnim ekipama. Prvenstvo u Bjelorusiji još nije gotovo, ali nećemo imati problema da osvojimo titulu šampiona i Kup. To znači da ćemo naredne sezone igrati Ligu šampiona, a to će biti novi izazov za sve nas u klubu. Meškov je osnovan ne tako davno, 2002. i od anonimusa je postao jako ozbiljan i respektabilan klub.

NN: Da li to i naredne sezone ostajete u Meškovu?

KARAČIĆ: Da, produžio sam ugovor na još godinu dana, tako da ću imati priliku igrati Ligu šampiona, čemu se jako radujem. Iskreno, ne da sam zadovoljan što sam došao u Meškov nego sam prezadovoljan. I kada je u pitanju kvalitet rukometa i kada su u pitanju finansije sve je na vrhunskom nivou. Klub se razvija i sve je jači. Dolaze velika igračka pojačanja, a iza svega stoji naš generalni sponzor - ruski "Gazprom".

Malinović potencijal

NN: Od januara s Vama u klubu je još jedan bh. reprezentativac Dejan Malinović. Kako se on snašao?

KARAČIĆ: Malinović je stigao u nezgodnom trenutku na polusezoni u potpuno složen tim, gdje su već bila dva desna beka. Uz njih stigao je još jedan, također u januaru, pa ih je sada četvorica na istoj poziciji. Zasad ne dobija previše prilike za igru, ali mlad je igrač i vrijedno radi kako bi se nametnuo treneru i dobio njegovo povjerenje. Treba da igra kako bi što više napredovao, jer dokazao je da ima strašan potencijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije