Rukomet

Jesen u znaku Gruda i Ilićeve

Jesen u znaku Gruda i Ilićeve
Foto: N.N. | Jesen u znaku Gruda i Ilićeve

Spuštena je zavjesa na jesenji dio sezone Premijer lige za rukometašice u kojoj su aktuelne prvakinje, rukometašice Gruda, potvrdile dominaciju koja traje više od tri godine, koliko su i bez poraza u bh. prvenstvu.

Gruđanke su trijumfom nad Katarinom od 44:19 došle do 11. pobjede iz isto toliko kola, te tako ovjerile jesenju titulu pokazavši da su u ovom trenutku najbolja bh. ekipa. Protiv Mostarki se izdvojila Anita Azinović, koja je sa 14 pogodaka predvodila gošće do sigurne pobjede.

"Zadovoljna sam polusezonom. Opet smo na maksimalnom učinku, što je rezultat dobrih priprema. Radili smo svoj posao i nismo razmišljali o drugima. Mi smo odavno prestajali zbrajati neke rekorde, ali ostaje zadovoljstvo što smo i dalje bez poraza", kaže Zlata Zubac, tvorac šampionki iz Gruda, koja je dodala da je više očekivala od Jedinstva, s obzirom na najave i pojačanja Tuzlanki pred početak prvenstva.

Dubica je trijumfom nad Goraždem od 30:22 zaključila sjajnu jesen u kojoj je bila najprijatnije iznenađenje prvenstva. Debitantkinje u elitnom društvu će prezimiti na sjajnom četvrtom mjestu. Ponovo je Dubičanke predvodila ove sezone nevjerovatna Jovana Ilić (16), koja je uz Gruđanke obilježila prvi dio sezone. Mrežu Goraždanki je tresla 11 puta, te tako došla do brojke od 131 pogotka nakon 11 kola. Najbolji strijelac lige prosječno postiže skoro 12 golova po utakmici. Ovim učinkom je potvrdila da se radi o jednoj od najtalentovanijih igračica na ovim prostorima.

"Prije početka prvenstva rekla sam da će Dubica biti iznenađenje. Radi se o veoma perspektivnoj ekipi koju predvodi mlada Jovana Ilić. Sve pohvale za nju, odigrala je sjajnu jesen ne samo po broju golova. Ona je već zreo nositelj igre svog tima. Nadam se da je svjesna da još mora više raditi na sebi. Neosporno je da se radi o velikom talentu", istakla je trenerica Gruda.

U posljednjoj utakmici 11. kola ekipa Hadžića je u komšijskom derbiju savaldala Ilidžu 29:27. Sezona se nastavlja na proljeće, a poredak izgleda ovako: Grude 33, Jedinstvo 25, Krivaja 25, Dubica 24, Goražde 21, Izviđač 18, Mira 15, Hadžići 12, Ilidža 9, Katarina 6, Bihać 4, Neretva 4.

Poslije Šejle dolazi Lejla

Rukometni savez BiH uskoro će dobiti novog generalnog sekretara, a po svemu sudeći to mjesto će pripasti Lejli Hajrulahović.

"Upravnom odboru je predloženo ime Lejle Hajrulahović. Nismo imali puno izbora, s obzirom na to da smo zaprimili svega dvije prijave, a jedna od njih nije ispunjavala uslove, tako da je ostalo samo ime Lejle. Znam da je imala neke veze sa rukometom i da je doktor nauka. Razočaralo me što nije stiglo više prijava, kaže predsjednik RS BiH Amir Zahirović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije