Rukomet

Katar nudi saradnju banjalučkom rukometu

Katar nudi saradnju banjalučkom rukometu
Foto: N.N. | Katar nudi saradnju banjalučkom rukometom

Rukometna asocijacija Katara (QHA) je zainteresovana za ulaganja u Banjaluci i saradnju sa banjalučkim rukometom, kazao je danas Boris Vrhovac, poznati fizioterapeut iz grada na Vrbasu.

Vrhovac, koji je poznat po jednoj od najvećih kolekcija sportskih dresova i rekvizita na svijetu, 13 godina je proveo u ovoj arapskoj zemlji, a bio je glavni fizioterapeut u reprezentaciji Katara, selekcije koja je bila domaćin Svjetskog šampionata 2015. i koja je baš te godine osvojila srebrnu medalju.

Vrhovac je tokom rada u Kataru stekao mnogo prijatelja, a među njima su i Ahmed Mohamed al Šabi, predsjednik Rukometne asocijacije Katara, i potpredsjednik Centralne banke Katara te generalni sekretar QHA Kalif Tejsir, koji su juče boravili u Banjaluci.

"Da, došli su da me vide, dugo se znamo, prijatelji smo i poštovanje između nas je ogromno. Osim toga, tu su i da mi čestitaju rođenje sina", kaže Vrhovac.

On dodaje da je sa gostima iz Katara razgovarao o banjalučkom rukometu, a postoji želja da ne ostane sve samo na riječima.

"Razgovarali smo i o sportu, naravno, a oni su više nego zainteresovani za saradnju i ulaganje u banjalučki sport. Prerano je reći da li bi to bilo ulaganje u neku sportsku dvoranu, igralište, balon ili rukometnu akademiju, ali svakako je da postoji velika želja da se i po ovom osnovu približimo jedni drugima", kaže Vrhovac i dodaje da će u narednom periodu pokušati da u Banjaluci uradi nešto više po ovom pitanju i da ovu priliku za unapređenje banjalučkog rukometa, ali i sporta uopšte, treba iskoristiti.

Katar je najbogatijija zemlja svijeta, a kolika je moć novca u sportu možda najbolje ilustruje i primjer rukometne reprezentacije ove zemlje. Iako je QHA osnovana još 1968, Katar se prvi put na nekom međunarodnom rukometnom takmičenju pojavio na Azijskom prvenstvu 1983. i prvih dvadesetak godina nisu imali mnogo uspjeha. Godine 2002. su na Azijskom prvenstvu osvojili drugo mjesto, a pravi procvat desio se 2011, kada je Katar određen za domaćina SP 2015. Novac im nije bio problem pa su krenuli u revitalizaciju rukometa u zemlji i to kroz naturalizaciju igrača, iskoristivši pravilo da igrači koji tri godine nisu igrali službene mečeve za svoje nacionalne selekcije mogu nastupati za druge zemlje.

Mnogima se nije svidjela ovakva praksa, ali Katar se nije obazirao pa je stvorio jednu od najjačih rukometnih reprezentacija koja je bez problema 2014. postala šampion Azije, a godinu dana kasnije zamalo i svjetski šampion. Prvi put su nastupili na Olimpijskim igrama, i to 2016. u Rio de Žaneiru, gdje su dogurali do četvtfinala. Svi igrači su dobro nagrađeni za nastupe pa ni ne čudi što mnogi najbolji igrači svijeta odabiru baš ovu zemlju gdje će okončati svoju rukometnu karijeru. U Kataru je od 2014. nekadašnji najbolji golman svijeta i osvajač Lige šampiona sa Barselonom Dobojlija Danijel Šarić, koji je prvi golman reprezentacije ove arapske zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije