Rukomet

Rukometaš Makabi Rišona i reprezentativac BiH za 'Nezavisne': Želimo iskorak u Europi

Rukometaš Makabi Rišona i reprezentativac BiH za 'Nezavisne': Želimo iskorak u Europi
Foto: Ilustracija | Rukometaš Makabi Rišona i reprezentativac BiH za 'Nezavisne': Želimo iskorak u Europi

Ove sezone ciljevi su veći nego prethodne, želja nam je da odbranimo titulu prvaka i osvojimo Kup Izraela, kao i da napravimo iskorak u Europi, rekao je za "Nezavisne" Ivan Karačić (32), rukometaš Makabi Rišona i reprezentativac BiH.

Iza Karačića je jedna od najboljih sezona karijere - na 27 odigranih utakmica 163 puta je tresao mreže golmana u Viners ligi i potpuno zasluženo prije nekoliko dana dobio nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) sezone.

Uz dobre igre došla je i titula, a Karačić ne krije zadovoljstvo učinjenim i najavljuje nove izazove koji ga čekaju.

"Jako dobra sezona. Igrao sam na visokom nivou i dobio nagradu, na šta sam sigurno ponosan. Već od prve utakmice naišao sam na topao prijem suigrača, Uprave i navijača i ovo priznanje dijelim s njima. Uvijek na terenu dajem maksimum bez obzira da li igram za klub ili reprezentaciju BiH i drago mi je kada se to i nagradi. Želimo u grupnu fazu EHF kupa, igramo dvomeč sa francuskim Šamberijem. Sva tri cilja neće biti lako ostvariti, ali imamo zaista dobru ekipu i nadam se da ćemo to da napravimo", kaže Karačić.

NN: Izraelska liga je za mnoge nepoznanica, koliko je kvalitetna?

KARAČIĆ: Kvalitet je dobar, iz godine u godinu sve je bolje, liga izlazi u susret klubovima da imaju stranca više iz godine u godinu, što povećava kvalitet. Finansijski odlično stoje, tako da im dovođenje stranih igrača ne predstavlja problem i sve ih je više kako vrijeme ide.

NN: Koliko ste se aklimatizovali na život u Izraelu, da li je opasno s obzirom na sukobe Izraelaca i Palestinaca i kakav je Rišon kao grad?

KARAČIĆ: Ti problemi se uopšte ne osjete, sve je u najboljem mogućem redu. Grad je prelijep, nalazi se na moru i osjećate se kao da ste na ljetovanju cijele godine. Jedan je od prvih gradova koji su nastali u ovoj zemlji, arhitektura je spoj starog i modernog. Cijela država je puna kulturnopovijesnih spomenika i ima svašta da se vidi. Izraelci su srdačan i jako gostoljubiv narod, drže mnogo do kulture, što jako poštujem, i nije mi bilo teško da se prilagodim. Mentalitetom su slični nama, jako su energični.

NN: Rivali reprezentacije BiH u kvalifikacionoj grupi za Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj su Estonija i Švajcarska. Kolike su šanse "zmajeva" da se plasiraju na najveću svjetsku smotru rukometa?

KARAČIĆ: Biće teško jer mi nismo preležali neke dječje boljke, a Švicarska je jako ozbiljan protivnik. Igrao sam tamo za Šafhauzen, znam koliko ulažu, rade sustavno i imaju dosta mladih igrača. Imaju iskusnog Endija Šmida koji godinama igra za Rajnar-Nekar Levena, tu je i odlični mladi golman Nikooa Portner iz Monpelijea. Ima tu još igrača iz Vintertura i Šafhauzena i mislim da će dvomeč s njima odlučivati ko će u baraž. Mi imamo kvalitetnu ekipu, a da li ćemo uspjeti još ćemo da vidimo.

Ponosan na Igora

NN: Vaš mlađi brat Igor iza sebe ima sjajnu sezonu u Vardaru, sa kojim je bio prvak Evrope. Kakvi su Vaši utisci?

KARAČIĆ: Ponosan sam na njega, Liga prvaka je san ne svakog rukometaša, nego bilo kojeg sportaša koji se takmiči. Nadam se da će dobar niz nastaviti sa Hrvatskom naredne godine na EP i osvojiti zlato.

Nedostaje mu Banjaluka

NN: Pratite li Borac u kojem ste proveli četiri godine?

KARAČIĆ: Pratim svake godine otkad sam otišao iz Borca njihove rezultate i drago mi je da se klub stabilizovao. Mogu da odbrane titulu bh. prvaka. Banjaluka mi mnogo nedostaje, ona je uz rodni Mostar moj drugi grad i rado joj se vraćam. Dođem često u nju tokom odmora, ovog ljeta sam bio na svadbi saigrača iz reprezentacije Marka Panića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije