Rukomet

Senjamin Burić za "Nezavisne": Vardar zvijezda vodilja

Senjamin Burić za "Nezavisne": Vardar zvijezda vodilja
Senjamin Burić za "Nezavisne": Vardar zvijezda vodilja

Iza me­ne je odli­čna prva se­zo­na u fran­cus­koj li­gi, ko­ja je dos­ta zah­tje­vni­ja od slo­ve­na­čke i bh. li­ge, gdje sam ra­ni­je igrao. Pro­blem mi je pred­stav­lja­la po­vre­da ko­ja me je odvo­ji­la mje­sec i po da­na sa te­re­na i zbog nje sam dru­gi dio se­zo­ne odi­grao sla­bi­je ne­go prvi, ali sam za­do­vo­ljan ka­ko sve ide.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Senjamin Burić, rukometaš Nanta i reprezentativac BiH, koji je sa klubom u nedavno završenoj sezoni osvojio Kup Francuske i bio drugi u prvenstvu, dok je u Ligi šampiona sa ekipom stigao do osmine finala. Kao šlag na tortu za pivotmena "zmajeva" došla je posljednja prvenstvena utakmica sa velikim rivalom i prvakom Pari Sen Žermenom gdje je u pobjedi svog tima postigao devet golova i bio igrač utakmice. Burić ne krije oduševljenost klubom i gradom gdje igra.

"Nant je veliki grad sa 300.000 stanovnika. Iz godine u godinu se diže u francuskoj ligi, koja je, prema mom mišljenju, druga u svijetu po kvalitetu. Osvajanje Kupa je ogroman uspjeh, to je veoma cijenjeno takmičenje. Mogu reći da je iza nas nenormalno dobra sezona i da su trener i uprava kluba prezadovoljni našim igrama i rezultatima. U februaru sam produžio ugovor sa klubom i ostajem ovdje i naredne sezone.

NN: Može li Nant naredne godine da skine PSŽ sa trona i postane prvak Francuske?

BURIĆ: Mi smo dosta prijetili PSŽ-u i ove sezone, naredne ćemo pokušati da im priđemo još bliže i, ukoliko se ukaže prilika da osvojimo titulu, učinićemo sve da je iskoristimo. U narednoj sezoni će nas pojačati i Makedonac Kiril Lazarov, koji je fantastičan igrač, i mislim da ćemo se s njim još više približiti PSŽ-u.

NN: Koliko bh. rukomet može u narednom periodu na klupskom nivou, gdje je trenutno?

BURIĆ: Mislim da smo dosta pali u odnosu na godine kada sam igrao u BiH. Jedini perspektivan klub koji ulaže u mlade je Izviđač, a ako se ovako nastavi, rukomet kao kolektivni sport neće uspjeti. Nadam se da će se situacija promijeniti i da će neke pozitivne stvari koje se rade u Rukometnom savezu BiH uticati i na klupski rukomet.

NN: Da li ste pratili fajnal for Lige šampiona na kojem je Vardar postao šampion Evrope?

BURIĆ: Gledao sam sve mečeve. Iza nas je fenomenalan završni turnir. Gledali smo nešto nevjerovatno, a trijumf Vardara niko nije očekivao. Čestitam im na tituli koja je veliki uspjeh balkanskog rukometa. Nadam se da ćemo se i mi u zemljama regiona ugledati na njih i pokušati pratiti trend koji su postavili.

Šanse BiH 50 odsto

NN: Reprezentaciju čekaju odlučujuće utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine sa Španijom i Austrijom. Hoće li se "zmajevi" plasirati u Hrvatsku?

BURIĆ: Ja sam optimista. Ima mnogo kalkulacija, priželjkujem da iznenadimo Španiju. Oni su se već plasirali na prvenstvo, nadam se da će zbog toga opušteno ući u utakmicu sa nama, što bi moglo da se iskoristi. Šanse da se plasiramo na EP su nam 50 odsto. Sve zavisi od nas, što je jako dobro, a plasman bi bio veliki iskorak kako za reprezentaciju tako i za bh. rukomet u globalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije